Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Život nakon smrti — šta kaže Biblija?

Život nakon smrti — šta kaže Biblija?

Život nakon smrti — šta kaže Biblija?

„Ti si prah i u prah ćeš se vratiti“ (POSTANJE 3:19).

1, 2. (a) Koja su drugačija gledišta o životu na onom svetu? (b) Šta treba da istražimo da bismo utvrdili šta Biblija uči o duši?

 „TEORIJA o večnoj patnji je nespojiva s verovanjem u Božju ljubav prema stvorenom svetu... Verovati da će duša biti večno kažnjavana zbog grešaka počinjenih u nekoliko godina, a da joj se ne pruži prilika za ispravku, jeste protiv svega onog što nalaže razum“, primetio je hinduski filozof Nikilananda.

2 Poput Nikilanande, mnogi osećaju neku nelagodnost prema učenju o večnom mučenju. Na isti način, drugima je teško da razumeju zamisli kao što je dostići nirvanu i biti jedno s prirodom. Čak i među onima koji tvrde da svoja verovanja zasnivaju na Bibliji, postoje različita gledišta o tome šta je duša i šta se dešava s njom kada umremo. Ali, šta Biblija stvarno uči o duši? Da bismo to saznali, treba da istražimo značenja hebrejske i grčke reči koje su u Bibliji prevedene sa „duša“.

Duša prema Bibliji

3. (a) Koja je reč u Hebrejskim spisima prevedena kao „duša“, i koje je njeno osnovno značenje? (b) Kako 1. Mojsijeva 2:7 (DK) potvrđuje da reč „duša“ može da označava kompletnu osobu?

3 Hebrejska reč za „dušu“ je nefeš, i pojavljuje se 754 puta u Hebrejskim spisima. Šta znači nefeš? Prema The Dictionary of Bible and Religion, „uglavnom se odnosi na celokupno ljudsko biće, kompletnu osobu“. Ovo potvrđuje i Biblija kad opisuje dušu u 1. Mojsijevoj 2:7 (DK): ’Gospod Bog stvori čovjeka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovjek duša živa.‘ Zapazi da je prvi čovek ’postao‘ duša. Drugim rečima, Adam nije posedovao dušu; on je bio duša — kao kad neko postane lekar, on jeste lekar. Tako reč „duša“ ovde može da opisuje jednu kompletnu osobu.

4. Koja je reč u Hrišćanskim grčkim spisima prevedena s „duša“, i koje je njeno osnovno značenje?

4 Reč (psihe) prevedena s „duša“ pojavljuje se preko sto puta u Hrišćanskim grčkim spisima. Kao i nefeš i ova reč se često odnosi na celu osobu. Osmotri na primer sledeće izjave: ’Duša je moja žalosna‘ (Jovan 12:27). „Uđe strah u svaku dušu“ (Dela apostolska 2:43). „Svaka duša da se pokorava vlastima koje vladaju“ (Rimljanima 13:1DK). „Govorite utešno depresivnim dušama“ (1. Solunjanima 5:14NW). „Malo, to jest osam duša, spase se kroz vodu“ (1. Petrova 3:20). Očigledno se psihe kao i nefeš odnose na kompletnu osobu. Prema izučavaocu Nigelu Tarneru, ova reč „označava ono što je karakteristično ljudsko, jedinku, materijalno telo koje ima Božji ruah [duh] udahnut u sebi... Naglasak je na celom biću“.

5. Da li su i životinje duše? Obrazloži.

5 Zanimljivo je što se reč „duša“ u Bibliji ne primenjuje samo na ljude već i na životinje. Primera radi, opisujući stvaranje morskih bića, 1. Mojsijeva 1:20 (DK) navodi da je Bog zapovedio: „Neka vrve po vodi žive duše.“ Narednog stvaralačkog dana, Bog je rekao: „Neka zemlja pusti iz sebe duše žive po vrstama njihovijem, stoku i sitne životinje i zvijeri zemaljske po vrstama njihovijem“ (1. Mojsijeva 1:24DK; uporedi s 4. Mojsijevom 31:28DK).

6. Šta se može reći o tome kako Biblija koristi reč „duša“?

6 Tako se način na koji je u Bibliji upotrebljena reč „duša“ odnosi na osobu ili na neku životinju, ili na život neke osobe ili životinje. (Vidi okvir na prethodnoj strani.) Biblijska definicija duše je jednostavna, dosledna i neopterećena komplikovanim filozofijama i ljudskim praznoverjem. Pošto je to tako, mora se postaviti jedno ozbiljno pitanje: šta se, prema Bibliji, dešava s dušom prilikom smrti?

Mrtvi su bez svesti

7, 8. (a) Šta Pismo otkriva o stanju mrtvih? (b) Pruži biblijske primere koji pokazuju da duša može umreti.

7 Stanje mrtvih je pojašnjeno u Propovedniku 9:5, 10, gde čitamo: „Mrtvi ništa ne znaju... nema ni dela ni misli, ni znanja, ni mudrosti u predelu smrti [„grobu“, DK] u koji ideš.“ Stoga je smrt stanje nepostojanja. Psalmista je napisao da kada osoba umre, ’vraća se u prah svoj, i tad propadaju sve pomisli njene‘ (Psalam 146:4). Mrtvi su bez svesti, neaktivni.

8 Kada je Adamu izricao osudu, Bog je rekao: ’Ti si prah i u prah ćeš se vratiti‘ (Postanje 3:19). Pre nego što ga je Bog stvorio od praha zemaljskog i dao mu život, Adam nije ni postojao. Kada je umro, vratio se u to isto stanje. Kazna za njega bila je smrt — a ne prelazak u neki drugi svet. Šta se onda desilo s njegovom dušom? Pošto se u Bibliji reč „duša“ često odnosi jednostavno na neku osobu, tako kad kažemo da je Adam umro, mi kažemo da je duša po imenu Adam umrla. To može zazvučati neobično osobi koja veruje u besmrtnost duše. Međutim, Biblija kaže: „Duša koja zgreši ona će umreti“ (Jezekilj 18:4). Levitska 21:1 (NW) govori o „preminuloj duši“ („lešu“, The Jerusalem Bible). I Nazirejima je rečeno da ne pristupaju „mrtvoj duši“ („mrtvacu“) (Brojevi 6:6NW).

9. Šta Biblija misli kada kaže da se Rahilja „rastavljaše s dušom“?

9 Međutim, šta je s izjavom o Rahiljinoj potresnoj smrti iz Postanja 35:18, prilikom rođenja njenog drugog sina? Na tom mestu čitamo: „I kako se ona rastavljaše s dušom, jer bejaše na umoru, ona mu dade ima Vononija, ali mu otac dade ime Venijamin.“ Da li ovaj stih ukazuje da je Rahilja imala neko unutrašnje biće koje se odvojilo od nje prilikom smrti? Ni u kom slučaju. Priseti se da se reč „duša“ može odnositi i na život koji osoba poseduje. Zato u ovom slučaju Rahiljina „duša“ jednostavno znači njen „život“. Zato ovu frazu „rastavljaše s dušom“ neki drugi biblijski prevodi prenose kao ’njen život se gasio‘ (Knox), ’izdahnula je‘ (JB), i „život je napuštao“ (Bible in Basic English). Nigde se ne ukazuje da je neki misteriozni deo Rahilje nadživeo njenu smrt.

10. Na koji način se duša udovičinog uskrsnulog sina ’povratila u njega‘?

10 Slično je i sa uskrsenjem sina jedne udovice, koje je zabeleženo u 17. poglavlju 1. Kraljevima. U 22. stihu čitamo da dok se Ilija molio nad mladićem, „Gospod usliši glas Ilijin i duša se detinja povrati u dete i ono se povrati životu“. I ovoga puta reč „duša“ znači „život“. Zato New American Standard Bible kaže: „Povrati se u dete život te ono ožive.“ Da, dečaku se povratio život, a ne neka senovita forma. To je u skladu sa onim što je Ilija rekao dečakovoj majci: „Vidi, tvoj je sin [kompletna osoba] živ“ (1. Kraljevima 17:23).

Kako stoje stvari s duhom?

11. Zašto reč „duh“ ne može ukazivati na nešto što preživljava smrt odvojeno od tela?

11 Biblija kaže da kada osoba umre, ’iz nje izlazi duh, i [ona] se vraća u prah svoj‘ (Psalam 146:4). Da li to znači da duh koji je odvojen od tela doslovno odlazi i živi nakon smrti neke osobe? To ne može biti, jer psalmista u produžetku kaže: ’Tad propadaju sve pomisli njihove‘ („svako razmišljanje prestaje“, The New English Bible). Šta je onda duh, i kako on „izlazi“ iz osobe kad ona umre?

12. Na šta ukazuju hebrejska i grčka reč koje su u Bibliji prevedene sa „duh“?

12 Reči koje se u Bibliji prevode sa „duh“ (hebrejska ruah; grčka pneuma) u osnovi znače „dah“. Otuda, umesto ’iz nje izlazi duh‘ prevod od R. A. Noksa koristi frazu „njegovo telo ostaje bez daha“ (Psalam 145:4). Ali, reč „duh“ ukazuje na nešto mnogo više od disanja. Primera radi, kada opisuje uništenje ljudskog i životinjskog života u sveopštem Potopu, Postanje 7:22 kaže: „Sve što imaše daha života [ili duha; hebrejski ruah] u nozdrvama, sve što beše na suhu, sve pomre.“ Tako „duh“ može da ukazuje na životnu snagu koja deluje u živim stvorenjima, i ljudima i životinjama, a koja se podržava disanjem.

13. U kom smislu se prilikom smrti duh vraća Bogu?

13 Šta to onda znači kad Propovednik 12:9 izjavljuje da kad osoba umre njen „duh se vrati Bogu, koji ga je dao“? Da li to znači da duh doslovno putuje kroz svemir do Boga? Ništa ne upućuje na tako nešto. Pošto je duh životna snaga, ona se ’vraća Bogu‘ u smislu da je svaka nada u budući život te osobe sada u potpunosti u vlasti Boga. Samo Bog može da povrati duh, to jest, životnu snagu, vraćajući time osobu u život (Psalam 104:30). Ali, da li Bog to i namerava da učini?

’On će uskrsnuti‘

14. Šta je Isus rekao i učinio da bi doneo olakšanje i utehu Lazarevim sestrama nakon što su izgubile brata?

14 U jednom gradiću, u Vitaniji, oko 3 kilometra istočno od Jerusalima, Marija i Marta su oplakivale preranu smrt svoga brata Lazara. Isus je saosećao s njihovom tugom, jer su mu Lazar i njegove sestre bili dragi. Kako je Isus mogao da uteši ove sestre? Ne tako što bi im pričao neku uvijenu priču već tako što bi im rekao istinu. Isus je jednostavno rekao: „Vaš brat će uskrsnuti.“ Isus je otišao do grobnice i uskrsnuo Lazara — vrativši u život čoveka koji je četiri dana bio mrtav! (Jovan 11:18-23, 38-44).

15. Šta je Marta rekla na to što je Isus rekao i uradio?

15 Da li se Marta iznenadila Isusovom izjavom da će Lazar „uskrsnuti“? Očigledno nije, jer je odgovorila: „Znam da će uskrsnuti o uskrsenju, u poslednji dan.“ Ona je već verovala u uskrsenje. Zatim joj je Isus rekao: „Ja sam uskrsenje i život; ko veruje u mene, ako i umre živeće“ (Jovan 11:23-25). Čudo Lazarevog povratka u život ojačalo je njenu veru i ulilo veru ostalima (Jovan 11:45). Ali, šta je tačno mišljeno pod izrazom ’uskrsenje‘?

16. Šta znači reč „uskrsenje“?

16 Reč „uskrsenje“ je prevod grčke reči anastasis, što doslovno znači „ponovno ustajanje“. Hebrejski prevodioci s grčkog su anastasis preveli izrazom koji znači „oživljavanje mrtvih“ (na hebrejskom tehijat hametim) a. Tako uskrsenje obuhvata podizanje osobe iz beživotnog stanja smrti — to jest obnavljanje i ponovno pokretanje životnog obrasca jednog pojedinca.

17. (a) Zašto za Jehovu Boga i Isusa Hrista uskrsenje ne predstavlja problem? (b) Koje je obećanje Isus dao u pogledu onih koji su u grobovima?

17 Pošto ima bezgraničnu mudrost i savršeno pamćenje, Jehova Bog lako može da uskrsne neku osobu. Upamtiti životne obrasce mrtvih — njihove karakterne crte, prošlost i sve detalje njihovog identiteta — za njega ne predstavlja problem (Jov 12:13; uporedi sa Isaijom 40:26). Pored toga, kao što pokazuje događaj s Lazarom, Isus Hrist je i voljan i sposoban da uskrsne umrle osobe. (Uporedi s Lukom 7:11-17; 8:40-56.) U stvari, Isus Hrist je rekao: „Ide čas u koji će svi koji su u grobovima [„spomen-grobovima“, NW] čuti glas Sina Božjega i izlaziće iz njih“ (Jovan 5:28, 29, kurziv naš). Da, Isus Hrist je obećao da će svi koji su u Božjem sećanju biti uskrsnuti. Jasno je onda da prema Bibliji duša umire i da je uskrsenje rešenje za smrt. Ali, milioni ljudi su živeli i umrli. Ko je od njih u Božjem sećanju i čeka uskrsenje?

18. Ko će uskrsnuti?

18 Oni, koji su išli pravednim putem kao Jehovine sluge, biće uskrsnuti. Ali, milioni drugih ljudi su pomrli a da nisu pokazali da li bi se podložili Božjim pravednim merilima. Oni ili nisu znali Jehovine zahteve ili nisu imali dovoljno vremena da izvrše potrebne izmene. I oni su u Božjem sećanju i zato će biti uskrsnuti, jer Biblija obećava: ’Biće uskrsenje pravednika i nepravednika‘ (Dela apostolska 24:15).

19. (a) Kakvu je viziju o uskrsenju primio apostol Jovan? (b) Šta se baca u „jezero ognjeno“ i šta taj izraz znači?

19 Apostol Jovan je imao uzbudljivu viziju o tome kako uskrsnule osobe stoje pred Božjim prestoljem. Opisujući je on je napisao: „More vrati mrtvace koji su u njemu bili, i smrt i predeo mrtvih [„Had“, NW] vratiše svoje mrtvace, i primiše sud svaki po delima svojim. I smrt i predeo mrtvih [„Had“, NW] behu bačeni u jezero ognjeno. I to je druga smrt“ (Otkrivenje 20:12-15a). Razmisli šta to znači! Svi umrli koji su u Božjem sećanju biće oslobođeni iz Hada, to jest, Šeola, opšteg groba čovečanstva (Psalam 16:10; Dela apostolska 2:31). Onda će ’smrt i Had‘ biti bačeni u „jezero ognjeno“, što simbolizuje potpuno uništenje. Opšti grob čovečanstva prestaće da postoji.

Jedinstveni izgled!

20. U kakvu će okolinu uskrsnuti milioni onih koji su sada mrtvi?

20 Kada milioni osoba uskrsnu, oni se neće vratiti na praznu zemlju (Isaija 45:18). Oni će se probuditi u prelepo sređenoj okolini i naći će mesta za stanovanje, odeću i hranu u izobilju koji su pripremljeni za njih (Psalam 67:7; 72:16; Isaija 65:21, 22). Ko će sve to pripremiti? Očigledno da će neki ljudi morati biti živi u tom novom svetu pre nego što zemaljsko uskrsenje započne. Ali ko?

21, 22. Koji jedinstveni izgled stoji pred onima koji žive u ’poslednjim danima‘?

21 Ispunjenje biblijskog proročanstva pokazuje da živimo u ’poslednjim danima‘ ovog sistema stvari b (2. Timoteju 3:1). Veoma brzo će se Jehova Bog umešati u ljudske prilike i zbrisati zloću sa zemlje (Psalam 37:10, 11; Poslovice 2:21, 22). Šta će se desiti sa onima koji verno služe Jehovi?

22 Jehova neće uništiti pravednika zajedno s bezdušnikom (Psalam 145:20). On nikada ne čini tako nešto, i neće to učiniti ni kada zemlju bude čistio od nevaljalstva. (Uporedi s Postanjem 18:22, 23, 26.) U stvari, poslednja biblijska knjiga govori o ’mnoštvu velikom, koje ne mogaše niko izbrojiti, od svakoga roda i plemena, naroda i jezika‘ koje dolazi ’od patnje [„nevolje“, NW] velike‘ (Otkrivenje 7:9-14). Da, jedno veliko mnoštvo će preživeti tu veliku nevolju koja će okončati ovaj sadašnji zao sistem stvari, i oni će ući u Božji novi svet. U tom svetu će poslušno čovečanstvo izvući potpunu korist iz Božje čudesne pripreme za oslobođenje čovečanstva od greha i smrti (Otkrivenje 22:1, 2). Tako ’veliko mnoštvo‘ nikada neće okusiti smrt. Kakav jedinstveni izgled!

Život bez smrti

23, 24. Šta moraš da radiš da bi živeo u Raju na zemlji i ne okusio smrt?

23 Možemo li verovati u ostvarenje ove zapanjujuće nade? Apsolutno! Lično je Isus Hrist ukazivao da će doći vreme kada će ljudi živeti, a da nikada ne umru. Neposredno pre nego što će uskrsnuti svog prijatelja Lazara, Isus je Marti rekao: „Svaki koji živi i veruje u mene neće nikad umreti“ (Jovan 11:26).

24 Da li želiš da večno živiš u Raju na zemlji? Da li čezneš da ponovo vidiš svoje voljene? „Svet prolazi, i s njim i žudnje njegove; ali onaj koji volju Božju čini ostaje do veka“ (1. Jovanova 2:17). Sada je vreme da saznaš šta je Božja volja i da budeš odlučan da živiš u skladu s njom. Tada i ti, zajedno s milionima drugih koji već vrše Božju volju, možeš zauvek da živiš u Raju na zemlji.

[Fusnote]

a Iako se reč „uskrsenje“ ne pojavljuje u Hebrejskim spisima, nada u uskrsenje jasno je izražena u Jovu 14:13, Danilu 12:13 (NW) i Osiji 13:14.

b Vidi Spoznanje koje vodi do večnog života, na stranama 98-107, a izdao je Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.,

Da li si upamtio?

◻ Koje je osnovno značenje izvornih reči prevedenih kao „duša“?

◻ Šta se dešava s dušom prilikom smrti?

◻ Šta je po Bibliji rešenje za smrt?

◻ Koji jedinstveni izgled stoji pred vernim osobama današnjeg vremena?

[Pitanja za razmatranje]

[Okvir na 15. strani]

„Duša“ kao život nekog stvorenja

Reč „duša“, pokatkad ukazuje na život neke osobe ili neke životinje. To ne menja biblijsku definiciju duše kao osobe ili životinje. Da to prikažemo: mi kažemo da je neko živ misleći da je živa osoba. Takođe možemo da kažemo da ona poseduje život. Na isti način je i živa osoba duša. Pa ipak, dok je ona živa, o „duši“ se može govoriti kao o nečemu što ona poseduje.

Na primer, Bog je Mojsiju rekao: ’Pomrli su svi koji su tražili dušu tvoju.‘ Mojsijevi neprijatelji su očevidno tražili njegov život (1. Mojsijeva 4:19; uporedi s Isusom Navinom 9:24; Poslovicama 12:10NW). Isus je tu reč upotrebio na sličan način kada je rekao: ’Sin čovečji je došao da služi i da dušu svoju da u otkup za mnoge‘ (Matej 20:28DK; uporedi s 10:28). U svakom od ovih slučajeva, reč „duša“ znači „život jednog bića“.

[Slike na 15. strani]

Svi su oni duše

[Izvor]

Kolibri: U.S. Fish and Wildlife Service, Washington, D.C./Dean Biggins

[Slika na 17. strani]

Isus je pokazao da je uskrsenje rešenje za smrt

[Slika na 18. strani]

„Svaki koji živi i veruje u mene neće nikad umreti“ (Jovan 11:26).