Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Čovek koji je voleo život i ljude

Čovek koji je voleo život i ljude

Čovek koji je voleo život i ljude

DANIJEL SIDLIK, dugogodišnji član Vodećeg tela Jehovinih svedoka, završio je svoj zemaljski život u utorak 8. aprila 2006. Imao je 87 godina, a kao član betelske porodice u Bruklinu u Njujorku služio je skoro 60 godina.

Brat Den, kako su ga od milošte zvali bliski prijatelji, došao je u Betel 1946. Pre toga je služio kao specijalni pionir u Kaliforniji, a tokom Drugog svetskog rata zbog hrišćanskog neutralnog stava proveo je neko vreme u zatvoru. Iskustva iz tog vremena slikovito su opisana u njegovoj životnoj priči koja je objavljena u Kuli stražari od 1. juna 1985 (engl.) pod naslovom „Bože, kako je dragoceno prijateljstvo s tobom!“

Brat Sidlik je bio poznat kao jednostavan, pristupačan čovek. Kada je vodio jutarnje obožavanje u betelskoj porodici, obično je svoj pozitivan stav i ljubav prema životu izražavao uvodnim rečima: „Dobro je što smo živi da možemo služiti istinitom i živom Bogu.“ Kao govornik je i druge podsticao da usvoje takvo gledište putem svojih predavanja koja su nosila naslove kao što su: „Srećan je narod čiji je Bog Jehova“, „Odražavajmo Jehovinu radost“, „Održavaj vatru Božjeg duha“ i „Najbolje tek dolazi“.

Brat Sidlik se 1970. oženio Marinom Hodson iz Engleske, koju je opisao kao „dar od Boga“. Zajedno su služili Jehovi preko 35 godina.

Tokom godina koje je proveo u Betelu, brat Sidlik je služio u različitim odeljenjima, kao što su štamparija i Odeljenje za pisanje. Takođe je radio za radio-stanicu WBBR. Zatim je u novembru 1974. naimenovan kao član Vodećeg tela i potom je radio u Odboru za osoblje i Odboru za pisanje.

Brat Sidlik je više od 30 godina radio u Odboru za osoblje i u tom poslu je bio poznat po svojoj velikoj ljubavi prema ljudima. Svojim gromkim glasom delovao je ohrabrujuće na druge, uvek naglašavajući koliko je dragocena prednost što služimo Jehovi. Stalno je isticao da prava sreća ne zavisi od spoljašnjih faktora, već od našeg odnosa s Jehovom i našeg stava prema životu.

Premda brat Sidlik veoma nedostaje betelskoj porodici, ovaj čovek koji je iskreno voleo život i ljude ostavio je primer koji će i dalje živeti. Uvereni smo da je među onima o kojima se govori u Otkrivenju 14:13: „Srećni su oni koji od sada umiru u jedinstvu s Gospodom. Da, govori duh, neka počinu od svog rada, jer s njima idu dela njihova.“