Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

SIJERA LEONE I GVINEJA

Tajna društva

Tajna društva

TAJNA društva su sastavni deo zapadnoafričke kulture. Njihovi članovi su različitog plemenskog, kulturnog i jezičkog porekla. Te organizacije imaju presudan uticaj na društvene, obrazovne i političke aktivnosti svojih članova. Međutim, njihova prvenstvena uloga je verske prirode. Dva najveća tajna društva su Poro (za muškarce) i Sande (za žene). a Na primer, cilj društva Poro je da „kontroliše duhove kako bi oni štitili muškarce i pomagali im“ (iz knjige Initiation, 1986).

Novi članovi Poroa poučavaju se tajnama o svetu duhova i magijskom umeću, a na telu im se prave ritualni ožiljci. Devojčice koje su primljene u Sande takođe uče spiritističke rituale. Običaj je da se podvrgavaju takozvanom obrezivanju žena, premda se u nekim krajevima to više ne čini.

Neka tajna društva propisuju pravila u pogledu polnog života i koriste spiritistička sredstva za lečenje psihičkih i drugih oboljenja. Tokom građanskog rata u Sijera Leoneu, jedno tajno društvo je tvrdilo da su njegovi članovi otporni na metke. Ispostavilo se da nisu.

Stečeno znanje i rituale društva zabranjeno je otkrivati drugima. Osobi koja prekrši zakone i pravila tajnog društva preti smrtna kazna.

a U nekim oblastima, Sande se naziva Bondo.