Vrati se na sadržaj

Zgrada Vrhovnog suda u Santijagu, Čile

31. DECEMBAR 2019.
ČILE

Vrhovni sud u Čileu podržao prava pacijenata

Vrhovni sud u Čileu podržao prava pacijenata

Vrhovni sud Čilea je 13. decembra 2019, sa tri glasa za i dva protiv, doneo presudu kojom je poništio presudu jednog nižeg suda. Time je podržao pravo jedne Jehovine svedokinje da odbije transfuziju krvi na osnovu svojih verskih uverenja.

Sestra Rios drži u rukama presudu od 13. decembra 2019.

Našoj sestri Poloniji Rios bila je neophodna operacija, ali budući da nije htela da pristane na transfuziju krvi, jedna državna bolnica je nekoliko puta odbila da je operiše. Naša sestra je na kraju uložila ustavnu žalbu protiv te državne bolnice koja je odbila da joj obezbedi adekvatno lečenje. Apelacioni sud San Migel je 6. avgusta 2019. doneo presudu u korist bolnice.

Međutim, sestra Rios je uložila žalbu Vrhovnom sudu Čilea, koji je presudio u njenu korist. Ovo je prvi put da je Vrhovni sud Čilea doneo presudu koja štiti prava odraslih pacijenata da odbiju neki vid lečenja zbog svojih religioznih uverenja. Više od 25 godina, ovaj sud se držao toga da pacijent nema pravo da odbije nijedan vid lečenja ako bi time po mišljenju lekara doveo svoj život u opasnost.

Deo zvanične presude glasi ovako: „Podnosilac žalbe [...] jeste pacijent koji želi da živi i da bude zdrav. Iz tog razloga čeka na operaciju tri godine.“ Dalje se u presudi kaže da „[njegovo odbijanje transfuzije krvi] nije odraz samovolje niti sprečava lekare da svoj posao obave profesionalno. Naprotiv, ono je odraz pacijentovih uverenja, koja treba da se poštuju u skladu s njegovim pravom na slobodu savesti i pravom na dostojanstvo, posebno zato što iskustvo pokazuje da su mnoge operacije uspešno izvršene bez transfuzije krvi.“

Radujemo se zajedno s našom braćom i sestrama u Čileu zbog ove pravne pobede (1. Korinćanima 12:26).