Vrati se na sadržaj

Zgrada u kojoj je Vrhovni upravni sud Švedske održao usmeno saslušanje

18. DECEMBAR 2019.
ŠVEDSKA

Presuda švedskog suda: Jehovini svedoci su verska zajednica koja doprinosi društvu

Presuda švedskog suda: Jehovini svedoci su verska zajednica koja doprinosi društvu

Vlada Švedske je 1. januara 2000. pokrenula jedan program čiji je cilj pružanje podrške verskim organizacijama i iz državnog budžeta izdvojila sredstva za taj fond. Ta novčana sredstva može dobiti samo religiozna grupa koja „doprinosi razvoju i jačanju osnovnih vrednosti na kojima se društvo zasniva“ i koja je „stabilna i igra aktivnu ulogu u društvenoj zajednici“.

Država je taj novac odobrila većini religija. Međutim, od 2007, neprestano je odbijala da ga odobri Jehovinim svedocima zbog njihove političke neutralnosti.

Budući da nije postojao drugi način da ostvare svoja prava, naša braća su sudu podnela tri nezavisne tužbe protiv švedskih vlasti. Vrhovni upravni sud je u sva tri slučaja zaključio da uskraćivanje donacija našoj organizaciji nije u skladu sa zakonom i da vlasti treba ponovo da razmotre naš zahtev.

Švedske vlasti su konačno 24. oktobra 2019. preinačile svoju odluku, zaključivši da Jehovini svedoci „ispunjavaju sve zakonske uslove“ za dobijanje donacija od države.

Isto pitanje se pokrenulo i u Norveškoj, u kojoj su vlasti odobrile donacije svim verskim organizacijama, uključujući i Jehovine svedoke. Međutim, tokom proteklih meseci, dovedeno je u pitanje pravo Jehovinih svedoka na ova novčana sredstva budući da su politički neutralni. Zato su naša braća državnim službama pribavila tačne informacije o tome zašto se ne mešamo u politiku. Pored toga, dostavila su im fotokopije presuda koje je Vrhovni upravni sud u Švedskoj doneo u našu korist, kao i fotokopije povoljnih presuda koje su sudovi i pravna tela u Nemačkoj i Italiji doneli u slučajevima u kojima su se razmatrali slični problemi.

Drago nam je što je 18. novembra 2019. doneta presuda da Jehovini svedoci i dalje mogu dobijati sredstva iz državnog fonda. U presudi stoji: „Glasanje na izborima je osnovno ljudsko pravo u Norveškoj, ali ne i obaveza. Po svemu sudeći, Jehovini svedoci ne koriste to svoje pravo jer se ono kosi s njihovim verovanjima.“ Zaključak presude je da vlada smatra da to „ne predstavlja pravni osnov za ukidanje prava na dobijanje novca iz državnog budžeta“.

Brat Dag Erik Kristofersen iz podružnice za Skandinaviju rekao je: „Drago nam je što vlasti smatraju da pozitivno utičemo na društvenu zajednicu. Nadamo se da će i druge zemlje u kojima postoje slični programi uzeti u obzir ovu presudu.“ Iznad svega, zahvalni smo Jehovi, vrhovnom Zakonodavcu (Isaija 33:22).