Vrati se na sadržaj

10. DECEMBAR 2019.
ALBANIJA

Veliki zemljotres pogodio Albaniju

Veliki zemljotres pogodio Albaniju

Niko od naše braće i sestara nije poginuo niti je povređen tokom zemljotresa koji se smatra najjačim koji je pogodio Albaniju u poslednjih 40 godina. Međutim, 35 domova naše braće i sestara i tri objekta u kojima se održavaju sastanci procenjeni su kao nebezbedni.

Jačina ovog zemljotresa koji je pogodio Albaniju 26. novembra 2019. iznosi 6,4 stepena Rihterove skale. Tokom njega stradala je 51 osoba, više od 3000 je povređeno i još na hiljade je moralo da se evakuiše. Svedoci koji su morali da napuste svoj dom nalaze se ili kod svojih rođaka ili kod objavitelja iz drugih skupština. Skupštine čija je Dvorana Kraljevstva oštećena sastanke održavaju u Dvoranama koje se nalaze na bezbednijim područjima.

Jedan starešina je ispričao koliko je njegovoj porodici pomoglo to što su se još ranije pripremili na izbijanje eventualne katastrofe. On kaže: „Istog momenta kad je počeo zemljotres, mi smo zgrabili naše torbe koje smo spremili za slučaj da moramo bežati i istrčali s njima iz kuće. Značile su nam stvari koje smo spakovali, na primer ćebad, voda, lekovi i hrana. Zahvalni smo Jehovi i Vodećem telu za njihovu ljubav i brigu prema nama.“

Pokrajinski nadglednici su prvom prilikom otišli na pogođeno područje kako bi objaviteljima pružili pomoć i ohrabrenje. Jedan pokrajinski nadglednik i njegova žena su se našli u situaciji da su upravo oni morali napustiti svoj stan zbog ozbiljnih oštećenja. Pa ipak, proveli su sate i sate u pomaganju drugima koji su doživeli to isto.

Braća iz Odbora podružnice u Albaniji takođe su posetili najteže pogođena područja. Odbor za humanitarnu pomoć nadgleda slanje pomoći ugroženim objaviteljima.

Molimo se za to da naša braća i sestre u Albaniji istraju u ovakvim okolnostima. Svi željno iščekujemo vreme kada više neće biti prirodnih katastrofa (Rimljanima 8:25).