Vrati se na sadržaj

29. NOVEMBAR 2021.
ANGOLA

Grčki deo prevoda Novi svet objavljen na jeziku kimbundu

Grčki deo prevoda Novi svet objavljen na jeziku kimbundu

U nedelju, 21. novembra 2021, brat Erik Rafaeli, član Odbora podružnice u Angoli, objavio je izlaženje grčkog dela prevoda Novi svet na jeziku kimbundu. Ovaj prevod je objavljen u elektronskom formatu tokom unapred snimljenog programa koji je preko interneta pratilo oko 11 000 ljudi. Štampani primerci biće dostupni 2022.

Početkom 20. veka, portugalska kolonijalna vlast zabranila je da se nastava u školama drži na kimbundu jeziku, kao i na drugim afričkim jezicima. Uprkos tome, danas tim jezikom govori oko 1,7 miliona ljudi u Angoli, uključujući i one koji žive u glavnom gradu Luandi. Kimbundu je jedan od glavnih jezika u Angoli.

Jehovini svedoci su počeli da izdaju literaturu na kimbundu jeziku još početkom 1990-ih. Ali skupština na ovom jeziku osnovana je tek 2008. godine. Trenutno postoji 55 skupština na ovom jeziku u kojima služi 2 614 objavitelja.

Član prevodilačkog tima za kimbundu jezik radi od kuće

Mnogim čitaocima je lakše da razumeju ovaj novi prevod nego onaj koji su ranije koristili. Na primer, u prethodnom prevodu Matej 5:3 je ovako bio preveden: „Blagoslovljeni su oni koji su siromašni duhom.“ U prevodu Novi svet ovaj stih glasi: „Srećni su oni koji su svesni da im je potreban Bog.“

Jedan prevodilac je rekao: „Uveren sam da će ovaj novi prevod biti pravi blagoslov za braću i sestre koji govore kimbundu jezikom. Dok ga budu koristili za lično proučavanje i u službi, još više će se približiti Jehovi. Za mene je velika čast što sam mogao dati i mali doprinos ovom projektu. U tome vidim izraz Jehovine verne ljubavi.“

Uvereni smo da će uz pomoć ovog biblijskog prevoda braća i sestre koji govore kimbundu jezikom pomoći još mnogim ljudima na svom području da razumeju „svete tajne Božjeg Kraljevstva“ (Luka 8:10).