Vrati se na sadržaj

Brat Sejmur Mamadov je poslat u zatvor jer mu savest ne dopušta da ide u vojsku

20. OKTOBAR 2022.
AZERBEJDŽAN

Azerbejdžan krši odluke Evropskog suda za ljudska prava zatvaranjem Sejmura Mamadova zbog odbijanja da služi vojsku

Azerbejdžan krši odluke Evropskog suda za ljudska prava zatvaranjem Sejmura Mamadova zbog odbijanja da služi vojsku

U četvrtak 22. septembra 2022, Geranbojski okružni sud je osudio 22-godišnjeg brata Sejmura Mamadova na devet meseci zatvora jer mu savest ne dopušta da ide u vojsku. Uhapšen je u sudnici čim je izrečena presuda. Ovom presudom se direktno krše dve odluke Evropskog suda za ljudska prava koje su obavezujuće za Azerbejdžan.

Od 2019, Evropski sud za ljudska prava je doneo dve presude protiv Azerbejdžana – Mamedov i drugi protiv Azerbejdžana i Mehtijev i Abilov protiv Azerbejdžana. Obema presudama je potvrđeno pravo Jehovinih svedoka da iz verskih razloga odbiju vojnu službu, koje im je zagarantovano članom 9 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

U oba slučaja, azerbejdžanske vlasti su pred Evropskim sudom priznale da su prekršile prava braće i obavezale se da će im nadoknaditi svu materijalnu i nematerijalnu štetu. Međutim, sve to nije uzeto u obzir u slučaju brata Mamadova i donetom presudom su prekršena njegova prava.

Sejmur Mamadov je 4. maja 2022. pozvan u vojni centar na regrutaciju u Geranbojskoj oblasti. Tamo je objasnio da zbog svojih verskih uverenja ne želi da ide u vojsku i da je spreman da obavlja civilnu službu. Međutim, njegova molba je odbijena. Iako je Sejmur bio pod velikim pritiskom, hrabro se držao svojih uverenja.

Sejmur je trenutno u zatvoru u Gandži. Pozitivan je iako je u teškim okolnostima. Do sada je o svojoj veri razgovarao sa oko 30 zatvorenika. Neki od njih čak žele da saznaju više o Bibliji.

Sejmurov advokat je uložio žalbu i nadamo se da će Apelacioni sud u Gandži doneti pravednu presudu i osloboditi našeg brata iz zatvora.

Sigurni smo da će Jehova i dalje biti uz Sejmura (Isaija 43:2).