Vrati se na sadržaj

Braća Rojal Karimov i Sejmur Mamadov iz Azerbejdžana

4. JANUAR 2023.
AZERBEJDŽAN

Braća Rojal Karimov i Sejmur Mamadov iz Azerbejdžana pušteni na slobodu

Braća Rojal Karimov i Sejmur Mamadov iz Azerbejdžana pušteni na slobodu

Braća Rojal Karimov i Sejmur Mamadov iz Azerbejdžana pušteni su na slobodu. Obojica su odbila da služe vojsku zbog prigovora savesti.

Kao što smo ranije izvestili, jedan sud u Azerbejdžanu je odbio Sejmurovu molbu da obavlja civilnu službu. Proglašen je krivim i osuđen na devet meseci zatvora 22. septembra 2022. Time su prekršene dve presude Evropskog suda za ljudska prava donete protiv Azerbejdžana. Sejmurovi advokati su uložili žalbu i 12. decembra 2022. Apelacioni sud u Gandži je doneo presudu da se zatvorska kazna preinači u uslovnu kaznu zatvora. Iako je Sejmur sada na slobodi, žaliće se Vrhovnom sudu Azerbejdžana da poništi ovu nepravednu presudu.

Dok je bio u zatvoru, Sejmuru nije bilo dopušteno da ima Bibliju niti da prima pisma, ali Jehova mu je davao snagu. On kaže: „Dan pre saslušanja na sudu, na parče papira sam napisao reči iz Isusa Navina 1:5, 6: ’Ja ću biti s tobom kao što sam bio s Mojsijem. Neću te napustiti i neću te ostaviti.‘“ Ove reči su jačale Sejmura kad je bio uhapšen i odveden u zatvor. „To je bio moj dnevni citat“, kaže on.

Rojal je 30. maja 2022. pozvan na regrutaciju u vojni centar u Gadabajskoj oblasti. Tamo je objasnio da zbog prigovora savesti ne može da služi vojsku i da je spreman da obavlja civilnu službu. Njegova molba je odbijena. Vojne vlasti su ga uhapsile 25. jula 2022. i nezakonito držale u kasarni do 1. novembra 2022. On traži da vlasti ispitaju postupke vojnog centra Gadabajske oblasti za regrutaciju.

„Kada mi je rečeno da neću biti pušten iz kasarne, osećao sam se užasno“, kaže Rojal. „Ali stalno sam imao u mislima da je to ispit moje vere.“

Dok je bio tamo, njegovoj sestri je bilo dozvoljeno da ga poseti. Donela mu je Bibliju i iz nje je crpeo snagu. On kaže: „Ponekad sam bio veoma obeshrabren. Ali Jehova bi mi tada dao vetar u leđa. Čitanje Biblije i molitva su mi ulili neverovatan mir.“

I dalje se molimo da vlasti u Azerbejdžanu prestanu da zatvaraju našu braću zbog toga što ne žele da služe vojsku i da im omoguće obavljanje civilne službe, kao što je to slučaj u mnogim zemljama (1. Timoteju 2:1, 2).