Vrati se na sadržaj

29. SEPTEMBAR 2020.
AZERBEJDŽAN

Evropski sud za ljudska prava doneo dve odluke u korist Jehovinih svedoka u Azerbejdžanu

Evropski sud za ljudska prava doneo dve odluke u korist Jehovinih svedoka u Azerbejdžanu

Evropski sud za ljudska prava je 24. septembra 2020. doneo dve važne odluke u korist Jehovinih svedoka u Azerbejdžanu. Prva odluka se odnosi na slučaj Valijev i drugi protiv Azerbejdžana, a druga na slučaj Verska zajednica Jehovinih svedoka protiv Azerbejdžana. Ove odluke štite pravo naše braće da slobodno ispovedaju svoju veru.

Azerbejdžan je u oba slučaja u jednoj deklaraciji priznao da je narušio zakonska prava naše braće. Vlasti su takođe pristale da našoj braći isplate novčanu nadoknadu u visini od 19 000 evra. Ovim odlukama Evropski sud za ljudska prava je pokazao da prihvata deklaraciju Azerbejdžana.

Brat Valijev vodi sastanak koji se održava u jednoj kući

Slučaj Valijev i drugi protiv Azerbejdžana predat je Evropskom sudu za ljudska prava 2011. i odnosio se na našu braću iz grada Gandže. Vlasti u Gandži godinama nisu dozvoljavale da se naša organizacija zakonski registruje. Zato je policija redovno prekidala naše verske sastanke, odvodila prisutne u pritvor i nekima od njih izricala visoke novčane kazne. Jedan brat je više puta bio osuđivan i novčano kažnjavan, tako da je na ime kazni platio ukupno 9 450 azerbejdžanskih manata (oko 9 700 evra). Neka braća i sestre su čak završili u zatvoru jer nisu mogli da plate novčanu kaznu.

Godine 2013. braća su Evropskom sudu predala slučaj Verska zajednica Jehovinih svedoka protiv Azerbejdžana zato što su vlasti ograničile količinu naše literature koja može biti uvezena.

Iako vlasti u Gandži još uvek nisu registrovale našu versku zajednicu, situacija je sada mnogo bolja. Proteklih godina naša braća su održavala sastanke u manjim grupama u privatnim kućama. Policija ih u tome nije ometala. Osim toga, iako vlasti još uvek pre uvoza pregledaju našu literaturu, dozvoljavaju braći da je uvezu u dovoljnim količinama.

Brat Kiril Stepanov, koji sarađuje sa Odeljenjem za odnose s javnošću u Azerbejdžanu, kaže: „Nadamo se da će ova važna odluka Evropskog suda za ljudska prava ubrzati proces zakonskog registrovanja u Gandži i drugim gradovima u našoj zemlji. Takođe se nadamo da će vlasti s vremenom prestati da pregledaju našu literaturu pre uvoza.“

Veoma smo zahvalni Jehovi što pruža podršku našoj braći. Ove zakonske odluke donete u našu korist samo su još jedan dokaz da „nikakvo oružje načinjeno protiv“ Božjeg naroda „neće biti uspešno“ (Isaija 54:17).