Vrati se na sadržaj

29. OKTOBAR 2019.
AZERBEJDŽAN

Evropski sud za ljudska prava presudio u korist pet Svedoka koji su uložili prigovor savesti u Azerbejdžanu

Evropski sud za ljudska prava presudio u korist pet Svedoka koji su uložili prigovor savesti u Azerbejdžanu

Dana 17. oktobra 2019. Evropski sud za ljudska prava doneo je odluku da našoj braći u Azerbejdžanu koja su zbog prigovora savesti odbila da stupe u vojsku ne treba suditi kao kriminalcima. Sudije su potvrdile da je kažnjavanje prigovarača savesti kršenje osnovnih prava pojedinca na slobodu mišljenja, savesti i veroispovesti. Ovo je prva presuda Evropskog suda u korist Jehovinih svedoka u Azerbejdžanu.

Ova presuda se primenjuje na četiri žalbe koje su podnete ovom sudu između 2008. i 2015. To su bili slučajevi petorice braće: Mušfiga Mamadova, Samira Husejnova, Farida Mamadova, Fahradina Mirzajeva i Kamrana Mirzajeva. Svaki od njih je u Azerbejdžanu osuđen na zatvorsku kaznu jer je odbio da služi vojsku. Sud je zaključio da su prigovori savesti naše braće temeljeni na „iskrenim verskim uverenjima“ i da je presuda protiv njih kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima. Sud je dodao i da civilna služba ne treba da bude ograničena samo na sveštenike i studente teoloških fakulteta. Azerbejdžan takođe treba da plati odštetu braći koja su nepravedno osuđena.

Kako je objašnjeno u presudi, Azerbejdžan je formalno pristao na to da će doneti zakon koji će omogućiti služenje civilne službe onda kada je postao deo Saveta Evrope 2001. Osim toga, Ustav Azerbejdžana predviđa služenje civilne službe za pojedince čija se lična uverenja kose sa obaveznom vojnom službom. Međutim, vlasti još uvek nisu ozakonile civilnu službu i naša braća su i dalje krivično gonjena zbog prigovora savesti.

Nadamo se da će ova odluka Suda podstaći vlasti u Azerbejdžanu da što pre omoguće služenje civilne službe. U međuvremenu, molimo se da naša braća u Azerbejdžanu nastave da hrabro služe Jehovi (Psalam 27:14).