Vrati se na sadržaj

28. MAJ 2021.
AZERBEJDŽAN

Komitet UN za ljudska prava podržava pravo Jehovinih svedoka da održavaju svoje verske sastanke

Komitet UN za ljudska prava podržava pravo Jehovinih svedoka da održavaju svoje verske sastanke

Dana 26. aprila 2021, Komitet UN za ljudska prava doneo je važnu odluku u slučaju Aziz Alijev i drugi protiv Azerbejdžana. Ovo je treća odluka Komiteta u korist Jehovinih svedoka u Azerbejdžanu kojom je podržano naše pravo da mirno ispovedamo svoju veru.

Ovaj slučaj uključuje ilegalne policijske pretrese u opštini Aliabad u Zagatali. Dana 21. septembra 2013. policija je upala u kuću brata Aziza Alijeva gde su se on i još nekoliko Jehovinih svedoka okupili kako bi održali skupštinski sastanak. Policajci su tom prilikom izvršili pretres, pretili našoj braći i sestrama i oduzeli im literaturu, lične dokumente i novac. Zatim su ih sve priveli u stanicu policije. Na putu do stanice, sestra Hava Azizova doživela je epileptični napad i pala je u nesvest. Zato su policajci morali da je najpre odvedu u bolnicu. Međutim, čim se osvestila odveli su je u stanicu na ispitivanje.

Nakon nekog vremena, Okružni sud u Zagatali naložio je većini naše braće i sestara da plate kaznu u iznosu od 1500 azerbejdžanskih manata (oko 1400 evra u to vreme). Apelacioni sud u Šekiju podržao je nezakonitu odluku okružnog suda. Nakon što su iskoristili sve raspoložive pravne lekove u Azerbejdžanu, naša braća i sestre podneli su žalbu Komitetu UN za ljudska prava.

Komitet je presudio da je država Azerbejdžan prekršila pravo naše braće na slobodu veroispovesti i pravo na zaštitu od samovoljnog lišavanja slobode. U svojoj odluci Komitet je istakao da su predstavnici vlasti i policije maltretirali Jehovine svedoke i da su im „pretili da će ih zatvoriti, da su vređali neke od njih, omalovažavali njihovu religiju i nisu im objasnili kako njihove verske aktivnosti ili literatura štete drugima.“ Shodno tome, Azerbejdžan je pozvan da isplati štetu našoj braći i da „preduzme sve neophodne korake kako se ovakva kršenja ljudskih prava ne bi ponovila, a to podrazumeva izmenu nekih zakona, odredbi i/ili procedura“.

Drago nam je što je našoj braći u Azerbejdžanu tokom proteklih godina omogućeno da se u miru sastaju i služe Bogu. Zahvalni smo našem Bogu, Jehovi što se i na današnjim sudovima potvrđuje zakonsko pravo na propovedanje dobre vesti (Filipljanima 1:7).