Vrati se na sadržaj

24. DECEMBAR 2020.
AZERBEJDŽAN

Nedavne odluke Evropskog suda za ljudska prava podržavaju slobodu veroispovesti u Azerbejdžanu

Nedavne odluke Evropskog suda za ljudska prava podržavaju slobodu veroispovesti u Azerbejdžanu

Tokom oktobra i novembra 2020, Evropski sud za ljudska prava doneo je nekoliko presuda u korist Jehovinih svedoka u Azerbejdžanu. U pitanju su slučajevi Gridnjeva protiv Azerbejdžana, Ševeli i Šengelaja protiv Azerbejdžana, Džafarov protiv Azerbejdžana i Tagijev protiv Azerbejdžana. Te presude štite pravo naše braće da propovedaju, da se sastaju i da uvoze literaturu u svoju zemlju.

Ovi slučajevi su podneti Evropskom sudu za ljudska prava 2011. i 2012. godine. Slučajevi Gridnjeva protiv Azerbejdžana i Ševeli i Šengelaja protiv Azerbejdžana odnose se na incidente u kojima su predstavnici zakona upadali na naše sastanke ili ometali naše propovedanje. Slučajevi Džafarov protiv Azerbejdžana i Tagijev protiv Azerbejdžana odnose se na situacije u kojima su vlasti uskratile ili ograničile uvoz nekoliko naših publikacija.

Zanimljivo je da je u tri od ova četiri slučaja (Gridnjeva protiv Azerbejdžana, Džafarov protiv Azerbejdžana i Tagijev protiv Azerbejdžana), Azerbejdžan priznao da je povredio prava naše braće i da je spreman da plati odštetu u ukupnom iznosu od 10 500 evra.

Slučaj Ševeli i Šengelaja protiv Azerbejdžana odnosi se na bračni par u pokrajinskoj službi koji je uhapšen i deportovan. Evropski sud je naredio Azerbejdžanu da im isplati odštetu od 3 000 evra.

U obrazloženju presude Evropskog suda za ljudska prava stoji: „Sankcionisanje [ovog bračnog para] zbog toga što su se molili ili na druge načine ispoljavali svoju veru nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Ako bi se kažnjavanje ovog bračnog para proglasilo zakonitim, to bi značilo da vlasti u Azerbejdžanu ne dopuštaju religije koje nisu zvanično priznate i da daju sebi za pravo da odlučuju u šta neko mora verovati.“

Poslednjih nekoliko godina vlasti u Azerbejdžanu povoljnije reaguju kada su u pitanju Jehovini svedoci i poštuju njihova prava. Veoma smo srećni što ove nedavne odluke Evropskog suda za ljudska prava podržavaju prava naše braće na slobodu veroispovesti. Ali pre svega smo zahvalni Jehovi Bogu koji je „naše utočište i snaga“ (Psalam 46:1).