Vrati se na sadržaj

4. FEBRUAR 2022.
AZERBEJDŽAN

Savet UN za ljudska prava podržao prava sestara koje su uhapšene zbog propovedanja u Azerbejdžanu

Savet UN za ljudska prava podržao prava sestara koje su uhapšene zbog propovedanja u Azerbejdžanu

Savet UN za ljudska prava doneo je dve presude u novembru i decembru 2021. i podržao pravo Jehovinih svedoka da propovedaju. U oba slučaja su bile uključene sestre koje je policija uhapsila jer su razgovarale s drugima o biblijskim učenjima.

Savet je 5. novembra 2021. podržao pravo sestara Matanat Gurbanove i Sadat Muradhasilove da propovedaju. Te dve rođene sestre je policija uhapsila u novembru 2014, nakon što ih je neko anonimno prijavio. Obe su dobile novčane kazne od po 1 500 azerbejdžanskih manata (oko 700 evra). Savet je presudio da je hapšenje bilo nezakonito i naložio Azerbejdžanu da se pobrine da se tako nešto ne ponovi.

Matanat i Sadat su rekle: „Policajci i sudija su želeli da nas zastraše, ali sve ovo nam je samo ojačalo veru. Jehova je još jednom pokazao koliko je moćan i da zna kada i kako da zaštiti svoje sluge.“

Sličnu presudu je Savet doneo i 21. decembra 2021. u slučaju sestara Đejran Azizove i Gulnaz Israfilove koje je policija privela jer su se „bavile verskim aktivnostima u mestu u kom nisu zakonski prijavljene“. U svojoj odluci, Savet je rekao da sestre nisu prekršile zakon time što su razgovarale o svojoj veri.

Đejran i Gulnaz su novembra 2016. posetile prijatelje u Geranbojskom području u Azerbejdžanu i tamo su razgovarale s ljudima o biblijskim učenjima. Jedan tamošnji zvaničnik se požalio policiji i sestre su bile uhapšene. Na suđenju su optužene da su špijuni i određeno im je da plate 2 000 azerbejdžanskih manata (oko 1 000 evra). Apelacioni sud je podržao tu presudu, pa su se sestre obratile Savetu UN za ljudska prava.

Ovakve povoljne odluke nam pomažu da neometano obavljamo naš najvažniji zadatak. Radujemo se sa ovim sestrama koje su hrabro propovedale dobru vest i time nam pružile odličan primer (Matej 10:18).