Vrati se na sadržaj

13. DECEMBAR 2016.
AZERBEJDŽAN

Jehovini svedoci ulažu žalbe na kazne za ispovedanje vere

Jehovini svedoci ulažu žalbe na kazne za ispovedanje vere

Policija Geranbojskog okruga u Azerbejdžanu je 2. decembra 2016. pred lokalni sud izvela Zijada Dadašova zbog toga što je kao Jehovin svedok ispovedao svoju veru. Četiri čoveka iz njegovog sela svedočila su da je gospodin Dadašov govorio o svojim verovanjima i nudio biblijsku literaturu. Sudija Geranbojskog okružnog suda, Širzad Huseinov, proglasio ga je krivim za protivzakonitu versku aktivnost * i izrekao mu novčanu kaznu u visini od oko 790 evra. Gospodin Dadašov smatra da ne treba da bude kažnjen i uložiće žalbu na presudu.

U istom okrugu, Jarej Sulejmanova i Gulnaz Israfilova posetile su ženu s kojom su više meseci razgovarale o Bibliji. Policija Geranbojskog okruga je zbog toga optužila ove Svedokinje za verske aktivnosti „van registorvanih mesta“, a zatim je 17. novembra 2016. sudija Geranbojskog okružnog suda, Ismajil Abdurahmanil, kaznio obe žene novčanim kaznama u visini od oko 1160 evra. One će uložiti žalbu na presudu.

Advokat za ljudska prava Džejson Vajz zapaža: „Diskriminacija Jehovinih svedoka u Azerbejdžanu pokazuje da se Evropska konvencija ne poštuje. Postupci vlasti u Geranbojskom okrugu nisu u skladu sa slobodom veroispovesti za koju se država navodno zalaže.“

^ odl. 1 Jehovini svedoci su kao verska zajednica registrovani u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana. Gospodin Dadašov je osuđen za „verske aktivnosti van registrovanih mesta“, na osnovu člana 515.0.4 Administrativnog pravilnika.