Vrati se na sadržaj

20. APRIL 2022.
BELGIJA

Evropski sud za ljudska prava podržao Jehovine svedoke u Belgiji u sporu oko poreza

Evropski sud za ljudska prava podržao Jehovine svedoke u Belgiji u sporu oko poreza

Evropski sud za ljudska prava je doneo jednoglasnu odluku da su belgijske vlasti krive za diskriminaciju zbog toga što su poništile pravo Jehovinih svedoka na izuzeće od poreza na imovinu. Naime, to pravo je ranije imalo devet skupština na području Brisela. Presuda u slučaju Hrišćanska skupština Jehovinih svedoka i drugi protiv Belgije, objavljena 5. aprila 2022, mogla bi se pozitivno odraziti na našu versku slobodu, ne samo u Belgiji već i u drugim evropskim zemljama.

Sve religije na području Brisela bile su do 2018. godine izuzete od plaćanja poreza na objekte u kojima se održava verska služba. Međutim, te godine je zakon izmenjen, tako da je od plaćanja poreza bilo izuzeto samo šest „priznatih religija“. Zbog te izmene u zakonu, Jehovini svedoci su za Dvorane Kraljevstva u Briselu morali godišnje da plaćaju skoro 45 000 evra na ime poreza za imovinu.

Evropski sud za ljudska prava je izjavio da su vlasti na području Brisela krive za diskriminaciju Jehovinih svedoka jer su odlučile da samo šest „priznatih religija“ bude izuzeto od plaćanja poreza. Takođe se navodi da su time prekršile Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Pri donošenju te odluke, Evropski sud je odbacio argument belgijskih vlasti da su Jehovini svedoci mogli da podnesu molbu da budu priznati kao religija. Naime, postupak zakonskog priznanja može da pokrene samo ministar pravde, a odluka zavisi isključivo od subjektivne procene predstavnika vlasti, naveo je Evropski sud.

U svojoj zvaničnoj odluci, Evropski sud za ljudska prava navodi da postupak zakonskog priznavanja neke religije u Belgiji „nosi rizik od proizvoljnog donošenja odluke“ i dodaje da se od „verskih zajednica ne može očekivati da se podvrgnu tom postupku s ciljem da dobiju izuzeće od poreza, budući da znaju da neće biti ispoštovana ni njihova najosnovnija prava“. Sud je naložio belgijskim vlastima da budu „neutralne i nepristrasne“ u ophođenju s verskim grupama kao što su Jehovini svedoci.

Odluka Evropskog suda za ljudska prava naglašava da vlasti nemaju pravo da procenjuju uverenja neke religije niti način na koji se ta uverenja izražavaju. Ova odluka će sprečiti da se u drugim evropskim zemljama zakoni o porezu primene na način koji bi diskriminisao Jehovine svedoke.

Zahvalni smo Jehovi za sve pravne pobede koje nam pomažu da proslavimo njegovo ime (Otkrivenje 15:4).