Vrati se na sadržaj

Braća i sestre učestvuju u raznim vidovima službe u Bocvani

19. FEBRUAR 2024.
BOCVANA

Pedeset godina verske slobode u Bocvani

Pedeset godina verske slobode u Bocvani

U utorak, 20. februara 2024, navršilo se 50 godina od kako su Jehovini svedoci zakonski priznati u Bocvani. Pre nego što je 1974. ostvareno zakonsko priznanje, naše aktivnosti su u nekoliko navrata bile ograničene ili potpuno zabranjene.

Braća i sestre se fotografišu na pokrajinskom sastanku u Mahalapiju, u Bocvani 1965.

Biblijska istina je u Bocvanu, koja je ranije bila poznata kao Bečuana, stigla 1929. Međutim, usled političkih previranja povezanih s Drugim svetskim ratom, vlasti su 1941. ograničile naše aktivnosti i zabranile distribuisanje biblijske literature. Kada je 1959. to ograničenje konačno ukinuto, Jehovini svedoci su nastavili da služe Jehovi u relativnom miru.

Novi zakon iz 1972. zahtevao je da se sve organizacije u Bocvani registruju. Međutim, kad su naša braća podnela zahtev za registraciju, on je odbijen i imali su samo 20 dana da obustave sve aktivnosti. Jehovini svedoci su bili zabranjeni u Bocvani! Svako ko bi učestvovao u službi propovedanja ili išao na sastanke mogao je biti osuđen i na sedam godina zatvora. Pa ipak, naša braća su nastavila da održavaju hrišćanske sastanke, ali tajno. Na primer, ponekad su ih održavali u šumama. Sećajući se tog vremena, brat Tomi Maruping je rekao: „Uprkos zabrani, nikad nismo bili odlučniji da i dalje propovedamo i da se sastajemo. Bili smo uvereni u to da će Jehova biti s nama, i tako je i bilo.“

Regionalni kongres 2023. pod nazivom „Budite strpljivi“ u glavnom gradu Bocvane, Gaboroneu

Dana 20. februara 1974, vlasti su ukinule zabranu i Jehovinim svedocima je bilo dozvoljeno da se zvanično registruju kao verska organizacija. Danas u Bocvani ima skoro 2 400 objavitelja i 42 skupštine. Trenutno se sastanci održavaju na bocvanskom znakovnom jeziku i engleskom, kao i na jezicima kalanga, cvana i šona. Brat Hju Kormikan, koji je u Bocvanu došao da služi kao misionar nedugo nakon ukidanja zabrane, rekao je: „Naša braća i sestre uspeli su da ostanu duhovno jaki sve do danas. To što možemo da se javno okupljamo na našim sastancima, pokrajinskim sastancima i kongresima pomaže nam da uživamo u pravom jedinstvu koje vlada među Jehovinim narodom.“

Istrajnost naše braće i sestara u Bocvani još jedan je dokaz da Jehova uvek blagosilja svoje verne sluge koje se drže njegovih zapovesti (1. Jovanova 5:3).