Vrati se na sadržaj

Vrhovni sud Bugarske u Sofiji

20. MAJ 2019.
BUGARSKA

Vrhovni sud u Bugarskoj štiti versku slobodu Jehovinih svedoka

Vrhovni sud u Bugarskoj štiti versku slobodu Jehovinih svedoka

U martu 2019, Vrhovni sud Bugarske, najviši sud u državi, doneo je tri presude u korist naše braće. Ove pobede predstavljaju pravne presedane koji štite versku slobodu naše braće širom te zemlje.

Dva slučaja uključuju klevete iznesene u medijima. Novine Vseki den su 2012. godine objavile članak u kom su iznete laži o našim uverenjima. Slično tome, 2014. godine, na televiziji SKAT su iznete laži o našoj organizaciji. U oba slučaja, medijske kuće su odbile zahtev naše braće da objave da su njihovi izveštaji bili lažni. Nakon niza presuda i žalbi, slučajevi su dospeli na Vrhovni sud. Taj sud je 18. marta 2019. doneo presudu protiv televizije SKAT. Nekoliko dana kasnije, 26. marta, Sud je na sličan način osudio i novine Vseki den optužujući ih za ono što se na sudu karakteriše kao „jezik mržnje“.

Treći slučaj se odnosi na okrutno proganjanje naše braće od strane političke grupe VMRO-Bugarski nacionalni pokret. Naša braća su se 17. aprila 2011. okupila kako bi obeležila godišnjicu Isusove smrti. Razjarena rulja od oko 60 ljudi, koju je skupio politički lider pokreta VMRO, Georgi Drakalijev, brutalno je napala našu braću, nanoseći im povrede. Braća su podnela tužbe. Slučaj je s vremenom dospeo na Vrhovni sud. Sud je 20. marta 2019. presudio protiv gospodina Drakalijeva, koji sada mora platiti odštetu braći.

Veoma smo srećni zbog ove tri povoljne presude. Ovi slučajevi sada mogu biti korišćeni kao osnov za zaštitu slobode naše braće kako bi mogli da vode „miran i tih život u potpunoj odanosti Bogu i čestitosti“ (1. Timoteju 2:2).