Vrati se na sadržaj

Svedočenje na javnom mestu u Sofiji, u Bugarskoj

14. FEBRUAR 2017.
BUGARSKA

Da li će bugarski sudovi podržati versku slobodu?

Da li će bugarski sudovi podržati versku slobodu?

Nikolaj Stojanov je 4. juna 2016. stajao na jednoj ulici u Burgasu pored stalka sa besplatnom literaturom Jehovinih svedoka. Oko 19 časova došla je policija i kaznila ga zbog kršenja opštinskog propisa novčanom kaznom od 50 leva (oko 25 evra). On i još četvoro Svedoka u Burgasu tokom maja i juna novčano su kažnjeni zbog verskih aktivnosti kojima nisu narušavali javni red i mir.

Gradske vlasti ignorišu prava na versku slobodu

Nikolaj i ostalih četvoro Svedoka uložili su žalbe. Prema presudama koje je Regionalni sud u Burgasu doneo u oktobru i novembru 2016, Nikolaj i ostali Svedoci oslobođeni su optužbi i poništene su im novčane kazne.

Jehovini svedoci su u međuvremenu pokrenuli pitanje ustavnosti uredbe koje su donele gradske vlasti u Burgasu. Administrativni sud u Burgasu zaključio je da taj propis, koji je donet da bi se ograničile verske aktivnosti Svedoka, narušava prava zagarantovana ustavom Bugarske i u suprotnosti je sa međunarodnim obavezama poštovanja verske slobode.

Gradske vlasti u Burgasu bile su svesne činjenice da su strogim odredbama Uredbe o čuvanju javnog reda i mira narušile ustavna prava građana. Godine 2013, nacionalistička politička partija predložila je amandmane na tu uredbu, tvrdeći da su se neki građani žalili na verske aktivnosti Jehovinih svedoka. Načelnik okruga pregledao je taj dokument i zaključio da su amandmani diskriminišući i proglasio ih neustavnim. Međutim, novi načelnik okruga opozvao je njegovu odluku i gradske vlasti su usvojile te amandmane. Zaštitnik građana je upozorio gradske vlasti da novi propisi nisu u skladu sa zakonom, ali oni su ostali na snazi sve dok ih Regionalni sud u Burgasu nije poništio.

Nešto slično se dogodilo i u Ćustendilu, gde su gradske vlasti takođe svesno usvojile amandmane na uredbu kako bi ograničile versku slobodu, a zatim su naredile lokalnoj policiji da ih sprovodi. Administrativni sud u Ćustendilu oborio je šest presuda protiv Jehovinih svedoka zbog navodno nezakonitih verskih aktivnosti i poništio im novčane kazne u visini od skoro 800 leva (oko 410 evra). U jednoj od presuda, sud je naveo: „Podnosilac žalbe je proglašen krivim zato što je u suštini koristio svoje pravo na versku slobodu, koja je zagarantovana Ustavom i Zakonom o veri.“ Isti sud je 24. juna 2016. usvojio žalbu Svedoka i proglasio neustavnim amandmane na uredbu. * Gradsko veće Ćustendila je na presudu uložio žalbu Vrhovnom sudu.

Suprotne reakcije vlasti

U proteklih pet godina, najmanje 44 opštine u Bugarskoj usvojile su amandmane na uredbe da bi se ograničile aktivnosti registrovanih verskih zajednica. Kada su lokalne vlasti počele da primenjuju ove stroge uredbe, Svedoci su se suočili sa pisanim upozorenjima, sudskim pozivima, novčanim kaznama, pretnjama, pa čak i nasiljem. Na primer, 26. marta 2016, Marin Cvetkov, policajac u gradu Vraci, pretio je dvema Svedokinjama da će na njih nahuškati huligane. Zatim je oduzeo i pocepao neku njihovu literaturu.

Međutim, u nekim drugim gradovima, tolerantni predstavnici vlasti i bugarski sudovi podržali su pravo na versku slobodu. Na primer, trojica policajca su 2. juna 2016. u glavnom gradu Sofiji prišla grupi Jehovinih svedoka koji su stajali pored kolica sa literaturom i zatražila od njih dozvolu za to što rade. Nakon što su porazgovarali sa Svedocima, policajci su potvrdili da ustav Bugarske garantuje pravo na takve aktivnosti kojima se ne narušava javni red i mir. U Plovdivu, drugom po veličini gradu u zemlji, gradske vlasti su sprečile pokušaj jedne političke partije da izmeni Uredbu o javnom redu i bezbednosti u cilju zabrane verske organizacije Jehovinih svedoka.

Šta će biti sa spornim uredbama?

Jehovini svedoci u Bugarskoj preduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi osporili sve 44 uredbe kojima se ograničava ustavno pravo na ispovedanje vere. Krasimir Velev, portparol Jehovinih svedoka čija se podružnica nalazi u Sofiji, rekao je: „Jehovini svedoci daju doprinos zajednici time što razgovaraju s ljudima o problemima koji ih muče i pružaju im logične odgovore iz Biblije. Većina ljudi ceni naša nastojanja, ali u sredinama koje su usvojile stroge uredbe, Jehovini svedoci su na meti napada zato što dele besplatnu literaturu ili zato što javno iznose svoja verska ubeđenja. Kad god postoje mogućnosti za to, mi branimo dragoceno pravo na slobodu veroispovesti.“

Jehovini svedoci su zahvalni što mnogi predstavnici vlasti i sudovi u Bugarskoj nastoje da podrže versku slobodu od koje celo društvo ima koristi. Vreme će pokazati da li će vlasti izmeniti i druge uredbe koje su donete s ciljem da se ograniče verske aktivnosti u Bugarskoj.

^ odl. 7 Bugarska je potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja garantuje slobodu ispovedanja vere ili verovanja učestvovanjem u bogosluženju i obavljanjem verskih obreda, verskom poukom i nastavom, negovanjem i razvijanjem verske tradicije. Evropski sud za ljudska prava i Evropska komisija za demokratiju putem prava (Venecijanska komisija) dosledno tvrde da ova garancija štiti Jehovine svedoke dok u miru obavljaju svoje verske aktivnosti ili s drugima razgovaraju o svojim verovanjima.