Vrati se na sadržaj

4. SEPTEMBAR 2017.
CENTRALNOAFRIČKA REPUBLIKA

Svedoci iz Centralnoafričke Republike beže pred oružanim sukobima

Svedoci iz Centralnoafričke Republike beže pred oružanim sukobima

Pružanje humanitarne pomoći

DUALA, Kamerun. Sve veće etničko i versko nasilje u pojedinim delovima Centralnoafričke Republike primoralo je Jehovine svedoke da pobegnu u susedne države Kamerun i Demokratsku Republiku Kongo, gde su ih dočekali i zbrinuli njihovi suvernici.

Nakon rasplamsavanja nasilja, 13. jula 2017, oko 15 Jehovinih svedoka i njihove porodice, uključujući i novorođenče, pobeglo je u selo Mbai Mboum na istoku Kameruna. Naredne sedmice, zbog još jednog sukoba u kom su naoružane grupe palile kuće, oko 60 Jehovinih svedoka iz Bangasua, u Centralnoafričkoj Republici, potražilo je utočište kod suvernika u gradu Ndu, u Demokratskoj Republici Kongo.

Novorođenče među izbeglicama

Žan-Bernar Fajanga, portparol Jehovinih svedoka u Centralnoafričkoj Republici, rekao je: „Drago nam je što niko od naše braće i sestara nije poginuo u ovim sukobima. Zajedno sa podružnicama u Kamerunu i Kongu radimo na tome da organizujemo odbore za humanitarnu pomoć u regionu kako bismo našim suvernicima obezbedili pijaću vodu, hranu, odgovarajuće sklonište, kao i duhovnu okrepu.“

Starešine su se pobrinule za pružanje duhovne okrepe tako što su, između ostalog, organizovale gledanje filmova na temelju Biblije na jeziku sango, maternjem jeziku izbeglica

Vodeće telo Jehovinih svedoka iz svog glavnog sedišta koordinira pružanjem humanitarne pomoći koristeći novac od dobrovoljnih priloga za međunarodno delo propovedanja.

Kontakt:

Međunarodni: Dejvid Semonijan, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 845 524 3000

Kamerun: Žil Mba, tel.: +237 6996 30727

Centralnoafrička Republika: Žan-Bernar Fajanga, tel.: +236 7575 1605