Vrati se na sadržaj

3. DECEMBAR 2014.
DANSKA

Zaslugom Jehovinih svedoka beskrvna hirurgija sve zastupljenija u Danskoj

Zaslugom Jehovinih svedoka beskrvna hirurgija sve zastupljenija u Danskoj

KOPENHAGEN, Danska. Vodeće medijske kuće u Danskoj izveštavaju da Lekarsko društvo na području glavnog grada usvaja novi pristup u upravljanju krvnim resursima. Prema časopisu Kristeligt Dagblad, „utvrđeno je da mnogim pacijentima nije potrebna donirana krv“. Još se navodi da je „beskrvna hirurgija uvedena zahvaljujući Jehovinim svedocima“. Na temelju svojih verskih ubeđenja, preko 8000000 Jehovinih svedoka širom sveta, među kojima i 14000 u Danskoj, želi najbolju moguću medicinsku negu bez transfuzije krvi.

Danske bolnice su poznate kao najveći svetski korisnici donirane krvi po glavi stanovnika. U njima se krv koristi za 50-100 procenata više nego u drugim evropskim bolnicama. Međutim, u članku „Beskrvna hirurgija osvaja teren“, onlajn novine Politiken navode da su „Jehovini svedoci podstakli doktore da probaju alternative“ lečenju koje je uglavnom podrazumevalo upotrebu donirane krvi. Na pacijentima koji su Svedoci neki doktori primenjuju više metoda za sprečavanje gubitka krvi, kao što su preoperativno korišćenje eritropoetina, gvožđa i kompleksa vitamina B, kao i intraoperativna upotreba antifibrinolitika. Prema listu The Copenhagen Post, „u Univerzitetskoj bolnici Skejbi, u Orhusu, svake godine se između pet i deset Jehovinih svedoka podvrgne komplikovanim operacijama na srcu“ bez upotrebe donirane krvi.

Bolnica Rigshospitalet, visokospecijalizovana ustanova i jedan od najvećih obrazovnih medicinskih centara u Danskoj, pokrenula je projekat za upravljanje krvnim resursima 2009. na području glavnog grada

Lekarsko društvo u Danskoj takođe uviđa da postoji sve više kliničkih dokaza da transfuzija krvi nosi velike rizike. Bolnica Rigshospitalet, u Kopenhagenu, 2009. je pokrenula projekat za upravljanje krvnim resursima. Prema izveštaju novina Berlingske, zahvaljujući tom projektu znatno je smanjena upotreba donirane krvi i kod pacijenata su zabeleženi „manji broj komplikacija i niža stopa smrtnosti“. Većina drugih bolnica na području glavnog grada odnedavno se pridružila ovom projektu, a bolnice u drugim oblastima planiraju da učine isto.

Novine Berlingske takođe beleže šta je izjavio dr Morten Bage Hansen, koji je istraživač i načelnik banke krvi u bolnici Rigshospitalet. On je promene u vezi sa upotrebom donirane krvi u Danskoj opisao kao „suštinski napredak koji zaista koristi pacijentima“. Nadalje, Danski radio i novine Kristeligt Dagblad prenose izjavu dr Astrid Nergord, direktorke bolnice Rigshospitalet. Ona je u zaključku rekla da „bez Jehovinih svedoka beskrvna hirurgija danas ne bi bila toliko zastupljena“.

Kontakti:

Međunarodni: Džejms Ričard Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Danska: Erik Jergensen, tel.: +45 59 45 60 00