Vrati se na sadržaj

Ustavni sud Ekvadora

7. SEPTEMBAR 2021.
EKVADOR

Ustavni sud Ekvadora podržao pravo Jehovinih svedoka na slobodu veroispovesti

Ustavni sud Ekvadora podržao pravo Jehovinih svedoka na slobodu veroispovesti

Jehovini svedoci u Ekvadoru su 24. avgusta 2021. izvojevali značajnu pravnu pobedu. Prema presudi Ustavnog suda, pripadnicima domorodačke zajednice u San Huan de Ilumanu u provinciji Imbabura narušeno je pravo na slobodu veroispovesti. Ova presuda potvrđuje pravo na slobodu veroispovesti svim stanovnicima Ekvadora, naročito onima koji žive u domorodačkim zajednicama i predstavlja presedan koji se može koristiti i u drugim zemljama.

Godine 2014, vođe lokalne zajednice nasilno su ušle na posed Jehovinih svedoka i primorale našu braću da obustave izgradnju Dvorane Kraljevstva. Osim toga, zabranili su im da održavaju sastanke i da propovedaju od kuće do kuće. Naša braća su pravdu potražila na sudu. Međutim, dvojica lokalnih sudija donela su odluku protiv Jehovinih svedoka, tvrdeći da njihova ustavna prava nisu povređena.

Nakon što su iskoristili sva pravna sredstva koja su im stajala na raspolaganju, braća su predala slučaj Ustavnom sudu, najvišoj sudskoj instanci u zemlji. Ustavni sud se izjasnio da su niži sudovi povredili zakonsko pravo Jehovinih svedoka na slobodu veroispovesti. Vođama te lokalne zajednice i sudijama koje su bile uključene u slučaj naloženo je da pokažu versku toleranciju i da poštuju kulturološke razlike. Osim toga, lokalne vođe su zamoljene da daju svoj doprinos „zajedničkom životu pripadnika različitih vera i kultura, a naročito da podrže aktivnosti“ Jehovinih svedoka.

Filip Bramli, pravni zastupnik Jehovinih svedoka, rekao je: „Mi shvatamo da zakoni domorodačkih zajednica štite njihovu kulturu, ali ne bi bilo u redu da se takvim zakonima narušavaju osnovna prava bilo kog stanovnika.“

Jehovini svedoci u San Huan de Ilumanu su srećni zbog ove odluke Ustavnog suda.

U ovakvim situacijama vidimo Jehovinu ruku na delu i srećni smo što je ovom zakonskom pobedom našoj braći i sestrama potvrđena sloboda veroispovesti (Poslovice 21:1).

Dvorana Kraljevstva u San Huan de Ilumanu