Vrati se na sadržaj

24. SEPTEMBAR 2014.
ERITREJA

Dvadeset godina u zatvoru u Eritreji – da li će tome doći kraj?

Dvadeset godina u zatvoru u Eritreji – da li će tome doći kraj?

Pre dvadeset godina, vlasti u Eritreji su uhapsile tri mladića i poslale ih u zatvor Sava, gde se još uvek nalaze u teškim uslovima. Protiv njih nikada nije podignuta optužnica, niti su dobili priliku da se zakonski brane na sudu.

Jehovini svedoci Paulos Ejasu, Negede Teklemarijam i Ajzak Mogos zatvoreni su zbog svojih snažnih verskih uverenja. Paulos (41), Negede (40) i Ajzak (38) proveli su svoju mladost u zatvoru. Oni su lišeni mogućnosti da se ožene i imaju decu, da pomažu svojim ostarelim roditeljima i da iskoriste život onako kako oni žele. Lišeni su i mogućnosti da služe Bogu zajedno sa svojim suvernicima.

Nakon što su 17. septembra 1994. uhapšeni, zatvorsko osoblje ih je maltretiralo, pa čak i zlostavljalo. Međutim, maltretiranje je prestalo pre nekoliko godina, a zbog rešenosti da ne prekrše svoja uverenja zadobili su poštovanje zatvorskih čuvara.

Još neki Svedoci zatvoreni u surovim uslovima

Ni u jednoj drugoj zemlji Jehovini svedoci ne doživljavaju takav progon kao u Eritreji. Tokom pisanja ovog članka, u zatvoru je bilo 73 Svedoka, među kojima su žene, deca i stariji. Mnogi se nalaze u surovim pustinjskim uslovima, bez odgovarajuće ishrane i dovoljno vode i doživljavaju maltretiranje od nadležnih u zatvoru. Još trojica Svedoka se nalaze u zatvoru Sava više od deset godina, ali Paulos, Negede i Ajzak su zatvoreni duže nego bilo koji drugi Svedok u Eritreji.

Međunarodna zajednica traži od Eritreje da prestane s verskim progonom

Međunarodna zajednica je dobro upoznata s načinom na koji se Eritreja ophodi prema Jehovinim svedocima i drugim verskim zajednicama.

  • Počevši od 2004, Stejt department svake godine svrstava Eritreju u „zemlje čija vlada sistematski, neprestano i svim silama učestvuje u ozbiljnom kršenju verske slobode ili to toleriše“.

  • Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazio je veliku zabrinutost što „vlasti u Eritreji u velikoj meri krše ljudska prava svojih građana“ i apeluje na eritrejske vlasti „da poštuju pravo svakog čoveka na slobodu [...] misli, savesti i veroispovesti“.

  • Američka komisija za međunarodnu versku slobodu napisala je u svom godišnjem izveštaju za 2014: „Verska sloboda je naročito uskraćena [...] Jehovinim svedocima.“

  • U svetskom izveštaju za 2013. organizacija „Hjuman rajts voč“ piše da vlasti u Eritreji i dalje hapse, zatvaraju i maltretiraju članove „nepriznatih“ religija i da su „Jehovini svedoci na posebnom udaru“.

  • Afrička komisija za ljudska prava i prava naroda usvojila je u decembru 2005. Rezoluciju o kršenju ljudskih prava u Eritreji, u kojoj je Eritreja pozvana da „garantuje, i to u potpunosti, pravo na pravično suđenje, slobodu mišljenja i izražavanja i pravo na mirno okupljanje“.

Filip Bramli, pravni zastupnik Jehovinih svedoka, rekao je: „Iz sveg srca se nadamo da će vlasti u Eritreji pustiti sve Svedoke iz zatvora, među kojima su i njih trojica koji su zatvoreni već 20 godina, i da će prestati s progonom naših suvernika.“