Vrati se na sadržaj

ERITREJA

Kratak pregled: Eritreja

Kratak pregled: Eritreja

Jehovini svedoci u Eritreji doživeli su najgore progonstvo. Eritrejske vlasti neprekidno zatvaraju, muče i maltretiraju Jehovine svedoke otkad su postali nezavisna država 1993. U predsedničkom ukazu od 25. oktobra 1994. navedeno je da su Svedoci u Eritreji „izgubili eritrejsko državljanstvo“ zato što su odbili da učestvuju u političkim aktivnostima ili da služe u vojsci. Samim tim, Svedocima su oduzeta i osnovna građanska prava.

Dugogodišnje progonstvo i teškoće naveli su mnoge Svedoke da napuste zemlju. Oni koji su ostali stalno su u opasnosti da dožive maltretiranje i moraju biti veoma oprezni dok učestvuju u verskim aktivnostima. Eritrejske vlasti su tokom tih godina uhapsile i zatvorile mnoge Svedoke iz raznih razloga. Neki su uhapšeni zato što su na temelju savesti odbili da služe vojsku, neki zato što su prisustvovali verskim sastancima ili drugima pričali o Bibliji, a neki iz nepoznatih razloga. Među zatvorenicima su stariji muškarci, žene, a ponekad čak i deca. Tri Svedoka su u zatvoru više od 20 godina. Niko od njih nije zvanično optužen, nikom nije suđeno niti je iko dobio presudu.

Progonstvo Jehovinih svedoka u Eritreji privuklo je međunarodnu pažnju. Vladini službenici iz Afrike, Evrope i Sjedinjenih Država pokrenuli su to pitanje kod eritrejskih vlasti, ali vlada nije mnogo toga učinila. Svedoci su se više puta obraćali eritrejskim vlastima u Asmari i tražili da razgovaraju kako bi rešili probleme, ali predstavnici vlasti su odbili da se sastanu s njima.