Vrati se na sadržaj

Minos Kokinakis: Sa još nekim Svedocima u izgnanstvu i kasnije, kad je ostario

7. JANUAR 2019.
GRČKA

Sećanje na poluvekovnu borbu za slobodu propovedanja dobre vesti

Sećanje na poluvekovnu borbu za slobodu propovedanja dobre vesti

Pre osamdeset godina, jedan brod je na grčko ostrvo Amorgos u Egejskom moru iskrcao Minosa Kokinakisa, koji će tu provesti narednih 13 meseci u izgnanstvu. Grčki sud je bez suđenja osudio brata Kokinakisa za kršenje novog zakona, koji je zabranjivao prozelitizam. To je bilo prvo od ukupno 19147 zatvaranja Jehovinih svedoka u periodu od 1938. do 1992. zbog kršenja zakona koji je uveo grčki diktator Joanis Metaksas. Tokom tih decenija, hiljade Jehovinih svedoka iz Grčke je zbog propovedanja dobre vesti trpelo fizičko nasilje, hapšenja i zatvorske kazne.

Kada je imao oko 30 godina, brat Kokinakis je započeo poluvekovnu pravnu borbu za slobodu ispovedanja svoje vere. Uhapšen je preko 60 puta, proveo je šest godina u zatvorima i na kažnjeničkim ostrvima, gde su on i drugi Svedoci podnosili teške torture. Poslednji put je uhapšen kada je imao 77 godina. Bezuspešno je tražio pravdu na grčkim sudovima, uključujući i vrhovni sud. Zato je brat Kokinakis predao svoj slučaj Evropskom sudu za ljudska prava, tvrdeći da mu je Grčka uskratila pravo na slobodu veroispovesti. Godine 1993, tada 84-godišnji Minos Kokinakis odneo je veliku pravnu pobedu. a To je bio prvi put da je Evropski sud za ljudska prava osudio jednu zemlju za kršenje slobode veroispovesti. Godine 2018. navršilo se 25 godina od ove istorijske presude. Prema rečima jednog profesora za međunarodno javno pravo, slučaj Kokinakis je „verovatno najčešće citirana presuda u Evropskom sudu za ljudska prava kada je reč o slobodi veroispovesti ili verovanja“.

Presuda u slučaju Kokinakis je poslužila kao pravni osnov koji važi i u vreme kada moćne zemlje, na primer Rusija, mnogoj našoj braći osporavaju pravo na neometanu slobodu veroispovesti.

Vera i istrajnost brata Kokinakisa služe kao izuzetan primer našoj braći i sestrama koji doživljavaju protivljenje dok propovedaju. Njegova vernost je pružila snažno svedočanstvo o kojem se i do danas govori (Rimljanima 1:8).

a Minos Kokinakis je preminuo u januaru 1999.