Vrati se na sadržaj

15. APRIL 2015.
GRUZIJA

Posebna kampanja Jehovinih svedoka u Gruziji

Posebna kampanja Jehovinih svedoka u Gruziji

Jehovini svedoci su 1. aprila 2015, širom Gruzije započeli jednu kampanju s ciljem da zaposlenima u policiji, opštinama i tužilaštvima dostave određene informacije. Na taj način su želeli da im skrenu pažnju na nedavnu presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Begheluri i drugi protiv Gruzije. Taj slučaj se bavio kršenjem prava Jehovinih svedoka u Gruziji. Putem te kampanje, Svedoci su želeli da upoznaju vlasti s tim slučajem, donetom presudom, kao i s verskim aktivnostima Jehovinih svedoka.

Ranije tolerisanje nasilja u Gruziji

U periodu od 1999. do 2003, sledbenici jednog bivšeg pravoslavnog sveštenika više puta su pretukli mnoge Jehovine svedoke. Premda su Svedoci podneli 784 prijave zbog ovakvih i sličnih napada, policija nije ništa preduzela, a ponekad su i sami policajci bili nasilni prema njima. Nijedna prijava nije donela rezultate. Pošto gruzijske vlasti nisu ništa preduzele, nasilnici su se osilili i čak su počeli da napadaju Svedoke u sudnicama, na njihovim većim skupovima i na ulicama.

Odluka Evropskog suda dovela do prekretnice

Jehovini svedoci su Evropskom sudu za ljudska prava podneli dve tužbe kako bi se stalo na kraj takvom nasilju. Sud je prvi slučaj razmotrio u maju 2007, * a drugi (Begheluri i drugi protiv Gruzije) u oktobru 2014. U oba slučaja osudio je Gruziju zbog učešća u tim napadima i ukazao da nasilje uzima maha zato što država ništa ne preduzima povodom toga. Prema onome što stoji u presudi Evropskog suda u slučaju Begheluri, „gruzijske vlasti su stvorile klimu u kojoj zločinci prolaze nekažnjeno, što je vodilo do sve više napada na Jehovine svedoke širom te zemlje.“ *

Pohvalno je što su gruzijske vlasti dan nakon što je doneta presuda u slučaju Begheluri iznele saopštenje u kom su obećale da će ubuduće sprečavati takve napade. Saopštenje je glasilo:

„Gruzija se čvrsto obavezala da će štititi slobodu mišljenja, savesti i veroispovesti, kao i sva ostala ljudska prava. Stav ove zemlje je da su svi građani jednaki pred zakonom i da treba da odgovaraju ukoliko krše tuđa prava. Više se neće tolerisati stvaranje klime u kojoj zločinci prolaze nekažnjeno.“

Situacija u Gruziji se poboljšava

Stanje u Gruziji je za Jehovine svedoke neuporedivo bolje nego prethodnih godina. Oni se sada mogu sastajati u miru i zahvalni su što vlasti uopšte uzev poštuju njihova prava. Slobodno grade dvorane u kojima održavaju sastanke, a nedavno su proširili i svoju podružnicu.

Međutim, neki predstavnici vlasti ne znaju mnogo o Jehovinim svedocima i njihovim verovanjima, niti o presudi u slučaju Begheluri, kao ni o zvaničnom saopštenju koje je dato povodom te presude. Stoga, neki napadi na Jehovine svedoke i dalje prolaze nekažnjeno. Primera radi, tokom 2014. godine Svedoci su podneli najmanje 30 prijava zbog takvih napada. Zato su Jehovini svedoci podneli još neke tužbe Evropskom sudu za ljudska prava. *

Cilj aprilske kampanje bio je da se vlastima u Gruziji skrene pažnja na to da treba da više poštuju ljudska prava. Jehovini svedoci su zahvalni gruzijskim vlastima što su se obavezale da više nikada neće dozvoliti stvaranje klime u kojoj će zločinci prolaziti nekažnjeno. Takođe se nadaju da će vlasti održati obećanje i da će izvesti pred lice pravde one koji su počinili zločine motivisane verskom mržnjom.

^ odl. 6 Skupština Jehovinih svedoka Gldani i drugi protiv Gruzije, br. 71156/01, 3. maj 2007.

^ odl. 6 Begheluri i drugi protiv Gruzije, br. 28490/02, § 145, 7. oktobar 2014.

^ odl. 11 Carcidže protiv Gruzije, br. 18766/04, 26. maj 2004: Tužba je podneta jer su predstavnici vlasti napali neke pojedince ili su pasivno posmatrali napade; Biblaja i drugi protiv Gruzije, br. 37276/05, 10. septembar 2005: Tužba je podneta jer su predstavnici vlasti napali neke pojedince ili su pasivno posmatrali napade; Culukidže i drugi protiv Gruzije, br. 14797/11, 27. januar 2011: Propust da se adekvatno istraži i procesuira devet napada počinjenih zbog verske mržnje.