Vrati se na sadržaj

Neke od žrtava u slučaju Gabunija

24. OKTOBAR 2017.
GRUZIJA

Gruzija priznala krivicu pred Evropskim sudom

Gruzija priznala krivicu pred Evropskim sudom

Evropski sud za ljudska prava je 12. oktobra 2017. doneo odluku da prihvati priznanje krivice Republike Gruzije da je prekršila prava desetorice Jehovinih svedoka. U slučaju Gabunija i drugi protiv Gruzije, vlada je pristala da svakoj od žrtava isplati 800 evra na račun odštete jer je prekršila zabranu diskriminacije i njihovo pravo na slobodu veroispovesti, garantovano članovima 9 i 14 Evropske konvencije o ljudskim pravima (Konvencija).

U septembru 2005, desetorica Jehovinih svedoka podnela su žalbu Evropskom sudu zbog četiri napada rulje pravoslavnih ekstremista motivisanih verskom mržnjom. Ta četiri incidenta bila su deo verskog progonstva koje je protiv Jehovinih svedoka u Gruziji podupirala država i ono je trajalo od oktobra 1999. do novembra 2003. Policija je bila saučesnik u tim napadima jer je ili direktno učestvovala u njima ili nije zaštitila žrtve.

Pre slučaja Gabunija, Evropski sud je doneo tri oštre presude protiv Gruzije. U ovim presudama Sud je prekorio vlasti jer nisu zaštitile Jehovine svedoke od nasilja koje su u tom periodu trpeli. Sud je zaključio da takvo ponašanje policije „izaziva kod građana osnovanu sumnju da su predstavnici države u dosluhu sa kriminalcima“. Pored toga, zaključeno je da su „vlasti u Gruziji stvorile atmosferu nekažnjavanja zbog koje su širom zemlje pojedinci bili ohrabreni da napadaju Jehovine svedoke“. Evropski sud je takođe zaključio da je „pravosuđe prećutno prelazilo preko takvog nasilja“ i da su gruzijski sudovi bili „pristrasni i površni“ prilikom razmatranja žalbi oštećenih.

Time što je sastavila jednostranu deklaraciju kojom „sa žaljenjem priznaje“ da je ovoj desetorici Svedoka povredila prava zagarantovana Konvencijom, Gruzija je izbegla četvrtu presudu koja bi nesumnjivo sadržala iste osude kao prethodne tri. Jehovini svedoci u Gruziji više ne doživljavaju napade rulje niti su žrtve verskog progonstva koje podupire država. Oni sada uživaju slobodu veroispovesti.