Vrati se na sadržaj

Delegati se slikaju sa domaćinima u narodnim nošnjama.

22. NOVEMBAR 2018.
GRUZIJA

Prvi poseban kongres u Tbilisiju, u Gruziji

Prvi poseban kongres u Tbilisiju, u Gruziji

Braća i sestre u Gruziji dočekali su goste iz 18 zemalja koji su doputovali na poseban kongres pod nazivom „Budi hrabar!“, održanog u periodu od 20. do 22. jula 2018. u prestonici Gruzije, Tbilisiju. To je bio prvi poseban kongres održan u Gruziji, a glavna obeležja tog događaja bili su ohrabrujući govori na temelju Biblije, velika gostoljubivost domaćina, kao i prikaz zanimljive kulture i istorije tog kraja.

Kongres je održan u sportskoj areni „Olimpik palas“ u Tbilisiju, a najveći broj prisutnih bio je 7002. Program se direktno prenosio na otprilike 80 lokacija širom zemlje, tako da je ovom događaju ukupno prisustvovalo preko 21500 ljudi. Jedan od važnih događaja na ovom kongresu bilo je krštenje 208 nove braće i sestara.

Pored duhovnog programa, delegati su imali prilike da uživaju i u gruzijskoj kulturi. Tamošnji Svedoci su za svoje posetioce pripremili tradicionalne narodne igre, muziku i hranu, kao i obilaske starog dela grada Tbilisija.

Tamaz Katsišvili, predstavnik podružnice u Gruziji, rekao je: „U našoj zemlji nismo uvek imali slobodu veroispovesti. Ali ovog puta lokalne vlasti su nam odobrile održavanje ovakvog kongresa, tako da nam se pružila nezaboravna prilika da ugostimo mnogo naše braće i sestara, koji su zajedno s nama mogli da uživaju u ovom mirnom događaju (Rimljanima 15:7).

 

Na posebnom kongresu koji se od 20. do 22. jula 2018. održavao u areni „Olimpik palas“, najveći broj prisutnih bio je 7002. Još 14912 osoba uživalo je u programu, koji se putem interneta direktno prenosio na nekoliko lokacija širom zemlje.

Tokom sva tri dana programa, zaključni govor je izneo brat Stiven Let, član Vodećeg tela.

Na ovom posebnom kongresu se krstilo 208 braće i sestara. Bazen je bio postavljen blizu zida od prirodnih stena unutar arene „Olimpik palas“.

Program se uživo prenosio na oko 80 lokacija.

Sestre iz Gruzije dočekuju delegate iz inostranstva. Jedna od njih nosi kapu od ovčije vune koju obično nose stanovnici planinskih delova Gruzije.

U dvorcu u selu Mukrani, blizu Tbilisija, 17. i 18. jula održan je prelep program na kom su izvođeni tradicionalni narodni plesovi i muzika. Pored toga, posetioci su imali prilike da vide i dva filma o istoriji Jehovinih svedoka u Gruziji.

Jehovini svedoci iz Gruzije izvode tradicionalni ples Ađaruli (koji je dobio ime po Ađari, oblasti koja se nalazi na jugozapadu zemlje, blizu Crnog mora). Ovaj ples je naročito poznat po živopisnim narodnim nošnjama karakterističnim za tu oblast.

Braća pevaju staru gruzijsku pesmu u više glasova.