Vrati se na sadržaj

6. MAJ 2015.
GVATEMALA

Škole u Gvatemali koriste publikacije Jehovinih svedoka u borbi protiv nasilja

Škole u Gvatemali koriste publikacije Jehovinih svedoka u borbi protiv nasilja

MEKSIKO SITI. Tri škole u Gvatemali zatražile su od Jehovinih svedoka publikacije da bi ih uvrstile u svoj nastavni program. Svedoci su im dali ukupno 3500 primeraka literature na španskom i na jeziku kiče. Kiče je jezik indijanskog naroda iz grupe Maja, kojim se govori u visoravnima zapadnog dela Gvatemale.

Osnovna škola u selu Parahe Kepek: Nastavnica drži nastavu koristeći Moju knjigu biblijskih priča i brošuru Moja biblijska školica, koje je škola dobila od Jehovinih svedoka

Škole su se obratile Jehovinim svedocima zato što su oni jedna od nekoliko organizacija koje izdaju literaturu na jeziku kiče. Takođe, neke od njihovih publikacija govore o problemima s kojima se suočavaju i mladi u Gvatemali. U dopisu koji je uputila osnovna škola u selu Parahe Kepek, nastavnica Marija Kortez je istakla da im je ova literatura neophodna „kako bi se sačuvale moralne vrednosti koje su današnjem društvu preko potrebne“.

Seoska škola „Elisa Molina de Stalj“: Učenici čitaju Moju knjigu biblijskih priča na jeziku kiče

Nedavna istraživanja pokazuju da su kriminal i nasilje veoma rašireni među mladima u Gvatemali. Zato su u ovoj zemlji osnovane razne organizacije i programi za prevenciju nasilja s ciljem da se „učenici, roditelji, prosvetni radnici, lokalne vlasti i svi građani uključe u planiranje sigurnih zona oko škola i u organizovanje aktivnosti i stručnog obrazovanja za decu i omladinu“. U skladu s tim, Državna škola za osnovno obrazovanje u poljoprivredi, seoska škola „Elisa Molina de Stalj“ i osnovna škola u selu Parahe Kepek zatražile su primerke Moje knjige biblijskih priča na jeziku kiče. Pomenuta državna škola je od Svedoka zatražila i knjigu Mladi pitaju – praktični odgovori na njihova pitanja, 1. i 2. tom, na španskom jeziku. Ovu knjigu su dobili i roditelji da bi svojoj deci pomagali oko domaćih zadataka iz građanskog vaspitanja. Škola je u svoj nastavni program uvrstila i film Povratak izgubljenog sina, koji su izdali Jehovini svedoci.

Erik de Paz, portparol Jehovinih svedoka u Gvatemali, rekao je: „Iako prvenstveno propovedamo biblijsku poruku od kuće do kuće, drago nam je što naše publikacije pomažu nastavnicima i roditeljima u radu s mladima.“

Kontakt:

Međunarodni: Džejms Ričard Braun, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Gvatemala: Huan Karlos Rodas, tel.: +502 5967 6015

Meksiko: Gamalijel Kamariljo, tel.: +52 555 133 3048