Vrati se na sadržaj

Gore: Betel u Amsterdamu 1964. Dole: braća i sestre u betelskim kancelarijama 1950-ih i 1960-ih

7. OKTOBAR 2022.
HOLANDIJA

Dobra vest se u Holandiji propoveda već 100 godina uprkos mnogim preprekama

Dobra vest se u Holandiji propoveda već 100 godina uprkos mnogim preprekama

Ove godine se navršava 100 godina od kako je osnovana podružnica u Amsterdamu, glavnom gradu Holandije. Od tada pa sve do danas, očigledno je da su tamošnja braća i sestre veoma hrabri i da imaju izuzetnu veru.

Dobra vest o Božjem Kraljevstvu je stigla u Holandiju početkom 20. veka kada je mladić po imenu Hajnrih Brinkof počeo da čita publikacije koje su izdali Istraživači Biblije. Ubrzo je počeo da govori drugima o onome što je naučio iz njih. Tako je posejano seme istine u toj zemlji. Brat Džozef Raterford je 1920. došao u Evropu i osnovao podružnicu u Švajcarskoj, koja je nadgledala i aktivnosti u Holandiji. Zatim je 1921. brat Raterford postavio brata Adrijana Bloka da nadgleda propovedanje u Holandiji i 1922. je osnovana podružnica u Amsterdamu.

Nakon toga je propovedanje bilo mnogo bolje organizovano. Broj Jehovinih slugu je neprestano rastao. Kratko pre početka Drugog svetskog rata, u zemlji je bilo oko 500 objavitelja.

Za vreme rata, Nemačka je okupirala Holandiju i Jehovini svedoci su se našli među onima koji su bili najžešće progonjeni. Tokom okupacije je oko 300 Svedoka deportovano i većina je poslata u koncentracione logore. Oko 130 braće je izgubilo život usled bolesti i teških uslova. Ali i pored žestokog progonstva, do kraja rata 1945. broj Svedoka u Holandiji je porastao na 3 125.

Nažalost, kraj rata nije značio i kraj problemima. Katolička crkva se veoma protivila Svedocima, što je bilo naročito izraženo na jugu zemlje. Na primer, 1952. je crkva pokušala da spreči da se održi jedan kongres u Venlu. Njen uticaj je bio toliko jak da su upravnici objekta koji su Svedoci zakupili za tu priliku poništili ugovor i otkazali sve usluge. Ali braću to nije zaustavilo. Podigli su šator i na jednoj poljani održali kongres.

Međutim, ni protivnici nisu odustali. U jednom trenutku je njih 1 000 došlo da bi prekinuli program. Tokom popodnevnog programa u nedelju je čak došla i policija i uhapsila neku braću.

Podružnica u Emenu

Protivnici nisu odneli pobedu. Braća su savesno pratila smernice iz podružnice i uspeli su da održe program do kraja.

Jehova i dalje blagosilja snažnu veru tamošnje braće. Podružnica je 1983. preseljena u nove objekte u Emenu. Prema podacima iz 2022, u Holandiji ima skoro 30 000 Jehovinih svedoka.

Istorija Jehovinih svedoka u Holandiji pokazuje da Jehova nikada neće napustiti i ostaviti svoj narod (Ponovljeni zakoni 31:6).