Vrati se na sadržaj

INDIJA

Kratak pregled: Indija

Kratak pregled: Indija

Jehovini svedoci u Indiji postoje od 1905. Osnovali su kancelariju 1926. u Bombaju (sada Mumbaj) i zakonski su registrovani 1978. Indijski ustav štiti Svedoke i garantuje im pravo na praktikovanje, ispovedanje i prenošenje svojih verskih uverenja. Važnom pravnom pobedom na Vrhovnom sudu Indije u slučaju Bijoe Emanuel protiv države Kerala potvrđene su ustavne slobode na koje imaju pravo svi građani. Uopšteno govoreći, Jehovini svedoci mogu bez ometanja da služe Bogu u Indiji. Međutim, u nekim državama doživljavaju napade rulje i druge oblike verske netolerancije.

Prema odluci Vrhovnog suda iz 1977, propovedanje svojih uverenja nije isto što i preobraćenje drugih na svoju veru. Rečeno je da niko nema pravo da preobrati drugu osobu na svoju veru i da su zakoni protiv preobraćenja doneti u nekim državama pravosnažni. Rulja koja napadne Svedoke često se pred policijom poziva na odluku ovog suda i lažno tvrdi da su Svedoci pokušavali da preobrate ljude. U državama gde ne postoje zakoni protiv preobraćenja, protivnici ne optužuju Svedoke za bogohuljenje, već pogrešno primenjuju zakon iz perioda kolonijalizma o propovedanju Jehovinih svedoka. Zbog toga su Svedoci od 2002. doživeli napade razjarene rulje preko 150 puta. Lokalne vlasti često pogoršavaju situaciju jer ne štite Svedoke niti sudski gone napadače.

Jehovini svedoci u Indiji i dalje se obraćaju državnim službenicima i sudovima kako bi zaštitili pravo da slobodno ispovedaju svoju veru. Smatraju da će lokalne vlasti i pojedinci morati da se slože sa izjavom Vrhovnog suda u slučaju Bijoe: „Naša tradicija nas uči toleranciji, naša filozofija zagovara toleranciju, naš Ustav zastupa toleranciju; nemojmo to zaboraviti.“ Svedoci se nadaju da će uspeti da okončaju napade rulje i da će dati svoj doprinos verskoj toleranciji.