Vrati se na sadržaj

Apelacioni sud u Rimu

7. FEBRUAR 2020.
ITALIJA

Apelacioni sud u Rimu podržava pravo roditelja da odbiju transfuziju krvi za svoju decu

Apelacioni sud u Rimu podržava pravo roditelja da odbiju transfuziju krvi za svoju decu

Apelacioni sud u Rimu je 17. decembra 2019. poništio presudu koju je doneo sud za maloletnike. Sud za maloletnike je jednoj našoj sestri privremeno oduzeo starateljstvo nad detetom zato što nije pristala na to da se njenom sinu da transfuzija krvi. Međutim, apelacioni sud ne samo što je vratio našoj sestri starateljstvo nad detetom, već ju je takođe oslobodio optužbe. Ova presuda predstavlja važan presedan za buduće slične slučajeve. Ona zasigurava to da Svedoci neće izgubiti starateljstvo nad detetom zbog toga što su odbili da mu se da transfuzija krvi.

Sve je počelo kada su naša sestra i njen desetogodišnji sin doživeli saobraćajnu nezgodu. Dete je zadobilo povrede zbog kojih su ga odveli u bolnicu. Nakon tri dana, lekar je zakazao operaciju za dete. Naša sestra je dala svoju saglasnost za operaciju i sve prateće postupke lečenja, ali je objasnila da ne želi da se njenom detetu daje transfuzija krvi. Premda dete nije bilo u životnoj opasnosti, bolnica je poslala formalni zahtev tužiocu da im se da dozvola da detetu daju transfuziju krvi ukoliko budu procenili da treba da je daju. Tvrdili su da je majčina odluka koju je donela zbog verskih ubeđenja rizična po zdravlje deteta. Tužilac je optužio našu sestru da ne brine o svom detetu kako treba i zatražio da joj sud za maloletnike oduzme pravo da donosi odluke za svoje dete. Ovaj sud je ispunio zahtev tužioca, iako po zakonu ovakvi slučajevi nisu u njegovoj nadležnosti. Zato je naša sestra uložila žalbu na ovu odluku apelacionom sudu.

Apelacioni sud je procenio da je naša sestra brižna majka koja se dobro stara o svom detetu. U presudi je objašnjeno da „njeno odbijanje transfuzije krvi zbog verskih ubeđenja nije dovoljan dokaz da ona nije dobra majka i da ne ispunjava dobro svoje roditeljske odgovornosti“. Ovaj sud joj je vratio starateljstvo nad detetom i presudio da je oduzimanje njenih roditeljskih prava bilo protiv zakonskih odredbi.

Nikola Kolajani, bivši savetnik u Vrhovnom kasacionom sudu i profesor crkvenog prava na Univerzitetu u Bariju, rekao je: „Slažem se sa odlukom apelacionog suda. Iznenadila me je odluka koju je doneo sud za maloletnike. Izgleda da je put do religiozne slobode težak, a posebno kada su u pitanju Jehovini svedoci.“

Brat Kristijan di Blazio, koji služi u Odeljenju za odnose s javnošću u Italiji, rekao je: „Zahvalni smo što je apelacioni sud poništio odluku na čije su donošenje očigledno dosta uticale predrasude. Jehovini svedoci ozbiljno gledaju na roditeljstvo i veoma su zahvalni mnogobrojnim lekarima koji pružaju odlično lečenje a da pri tom poštuju našu savest kao Svedoka.“

Ova sudska presuda potvrđuje pravo naše braće i sestara da donesu informisanu odluku o lečenju svoje dece. Zahvalni smo našem Bogu Jehovi za ovu pravnu pobedu. Ona će biti od pomoći našim suvernicima dok budu donosili odluke o lečenju koje se neće kositi s njihovom savešću, koja je oblikovana na temelju biblijskih načela (Psalam 37:28).