Vrati se na sadržaj

Zgrada Apelacionog suda u Milanu

12. NOVEMBAR 2020.
ITALIJA

Sud u Italiji brani pravo roditelja koji su Jehovini svedoci da izaberu lečenje za svoju decu

Sud u Italiji brani pravo roditelja koji su Jehovini svedoci da izaberu lečenje za svoju decu

Apelacioni sud u Milanu je nedavno presudio u korist bračnog para Jehovinih svedoka u slučaju koji se ticao izbora lečenja za njihovo dete. Ova presuda će doprineti tome da se utvrdi da sudovi ne mogu roditeljima osporiti pravo da odlučuju za svoju decu samo zato što u skladu sa svojim dubokim verskim uverenjima traže za njih beskrvno lečenje.

Bračni par Svedoka je u septembru 2019. doveo svoju desetomesečnu bebu u bolnicu nakon pada i povreda glave. Lekari su ustanovili da beba ima subduralni hematom i da je treba operisati. Tim lekara je uspešno obavio operaciju bez transfuzije krvi.

Iako se beba posle operacije oporavljala i više nije bila u životnoj opasnosti, lekar je od roditelja zatražio dozvolu da joj da transfuziju kao „dodatnu terapiju“. Roditelji su to odbili i tražili da se bebi da neka od uobičajenih zamena za transfuziju krvi.

Lekar nije uvažio njihov zahtev već se obratio policiji i javnom tužiocu, koji se potom obratio sudu. Sud je naložio da se roditeljima uskrati pravo da odlučuju o bebinom lečenju i da se za to ovlasti načelnik bolnice. I pored toga, tokom samog lečenja bebi nijednom nije bila data transfuzija krvi jer su lekari procenili da to nije neophodno.

Ovaj događaj je privukao pažnju javnosti. Mnogi mediji u Italiji su na sva zvona netačno objavili da je beba spasena zato što je sud naložio da joj se da transfuzija krvi.

Apelacioni sud je 10. septembra 2020. poništio ranije donesenu odluku kojom je roditeljima uskraćeno pravo da odlučuju o lečenju svoje bebe. U presudi je stajalo da sud nije trebalo da donese takvu odluku niti je to bilo u njegovoj nadležnosti.

U presudi Apelacionog suda u Milanu stajalo je sledeće: „To što roditelji u skladu sa svojim verskim uverenjima odbijaju transfuziju krvi nije samo po sebi argument na osnovu kog im se može uskratiti pravo da odlučuju o lečenju njihovog deteta.“ Samo u protekloj godini, tri apelaciona suda u Italiji potvrdila su da roditelji Jehovinih svedoka imaju pravo da za svoju decu traže beskrvno lečenje.

Važno je da pravni i medicinski stručnjaci razumeju da Jehovini svedoci ne praktikuju isceljenje verom i da prihvataju konvencionalno lečenje. Štaviše, oni traže najbolje moguće lečenje u savremenim bolnicama, koje su dobro opremljene i u kojima radi stručno osoblje koje može uvažiti njihova verska uverenja. Oni jednostavno ne žele da im se prilikom lečenja daje transfuzija krvi. Vodeći lekari u bolnicama širom sveta spremni su da udovolje ovom zahtevu i da Svedocima pruže kvalitetnu negu bez transfuzije krvi.

Srećni smo što odluke ovih sudova pomažu našoj braći i sestrama da i dalje budu čvrsti u nameri da za svoju decu biraju prihvatljivo lečenje (Dela apostolska 15:29).