Vrati se na sadržaj

Palata pravde u Rimu, u kojoj se nalazi Vrhovni kasacioni sud Italije

9. FEBRUAR 2021.
ITALIJA

Vrhovni kasacioni sud Italije doneo presudu u korist Jehovinih svedoka

Vrhovni kasacioni sud Italije doneo presudu u korist Jehovinih svedoka

Vrhovni kasacioni sud Italije doneo je presudu u korist jednog Jehovinog svedoka u slučaju koji se odnosio na pravo pacijenta na izbor lečenja. Vrhovni sud je 23. decembra 2020. potvrdio presudu nižeg suda da svi pacijenti imaju pravo da donose odluke što se tiče svog lečenja, uključujući i pravo da izaberu terapiju koja nije u suprotnosti sa njihovim verskim ubeđenjima.

Ovaj slučaj se odnosi na tragičan događaj koji se odigrao 2005, kada su lekari narušili prava jedne naše sestre. Ona je pre operacije izričito rekla da ne želi transfuziju krvi. Imala je i Posebnu medicinsku punomoć u kojoj stoji da ne prihvata transfuziju krvi. Ali lekari su ignorisali njene želje i tokom lečenja više puta primenili transfuziju krvi.

Sud je potvrdio da odbijanje transfuzije krvi „nije samo stvar izbora lečenja, već oblik prigovora savesti motivisan verskim ubeđenjima“. Sud je tu slobodu definisao kao „nepovredivo pravo, koje je Ustavom zaštićeno ’do najveće moguće mere‘ “.

Ovo je poslednja u nizu od deset presuda koje je Vrhovni kasacioni sud Italije doneo u korist Jehovinih svedoka od 2015. godine. U svakom od tih slučajeva, Sud je potvrdio važne aspekte naše verske slobode. Ti slučajevi su se odnosili na sledeće stvari:

  • Odbijanje transfuzije krvi: Jehovini svedoci žele najbolje moguće lečenje i prihvataju većinu medicinskih tretmana. Sudovi su potvrdili da pacijenti koji su Jehovini svedoci mogu da odluče koji je vid lečenja u skladu sa njihovom savešću koja se temelji na Bibliji. Lekari moraju poštovati njihovu odluku da odbiju transfuziju krvi. To je zakonsko pravo pacijenta da donese takvu odluku na osnovu svojih verskih ubeđenja.

  • Starateljstvo nad decom: Roditelji koji su Jehovini svedoci imaju ista prava kao i roditelji koji nisu Jehovini svedoci da svoju decu poučavaju onome u šta veruju.

  • Isključenje: Jehovini svedoci ne izlažu diskriminaciji one koji su isključeni. Oni imaju pravo da prestanu da se druže sa onima koji su isključeni iz njihovih skupština, što je izraz verske slobode koja se mora poštovati.

  • Plaćanje poreza: Jehovini svedoci plaćaju svoje poreze i imaju ista prava i izuzeća kao i sve druge religije u Italiji kada je reč o oporezivanju.

Drago nam je kad vidimo da vlasti donose odluke koje štite prava Jehovinih svedoka da slobodno služe svom Bogu (Poslovice 21:1).