Vrati se na sadržaj

1. NOVEMBAR 2016.
ITALIJA

Zemljotres pogodio centralnu Italiju

Zemljotres pogodio centralnu Italiju

U jutarnjim časovima 30. oktobra 2016, zemljotres jačine 6,6 stepeni Rihterove skale pogodio je centralnu Italiju. To je najjači zemljotres koji je od 1980. pogodio ovu zemlju. Iako je najmanje 20 osoba zadobilo povrede, prvi izveštaji ukazuju da nema poginulih.

Ovaj zemljotres, čiji je epicentar bio blizu mesta Norča, usledio je nakon dva zemljotresa koja su to područje pogodila samo nekoliko dana ranije. U večernjim časovima 26. oktobra 2016, dogodio se zemljotres jačine 5,5 stepeni Rihterove skale, a samo dva sata kasnije usledio je još jedan zemljotres jačine 6,1 stepena Rihterove skale.

Ovi najnoviji potresi dogodili su se u neposrednoj blizini područja koje je 24. avgusta bilo pogođeno zemljotresom u kom je gotovo 300 ljudi izgubilo život.

Podružnica Jehovinih svedoka u Italiji izvestila je da niko od Svedoka nije poginuo, niti je pretrpeo ozbiljne povrede. U potresu od 26. oktobra, najmanje dve porodice Svedoka izgubile su svoje domove, a kuće mnogih drugih su oštećene. Skupštinske starešine su u kontaktu sa Svedocima iz pogođenih područja kako bi procenili šta im je potrebno i kolika je novonastala šteta. Mnogi se još uvek oporavljaju od posledica avgustovskih potresa. Kao i drugi koji su pogođeni ovim zemljotresom, mnogi Svedoci nisu sigurni koliko su njihove kuće bezbedne, tako da noć provode u svojim kolima, kamp-vozilima ili salama u kojima Svedoci održavaju svoje sastanke.

Vodeće telo Jehovinih svedoka iz svog glavnog sedišta koordinira pružanjem humanitarne pomoći koristeći novac od dobrovoljnih priloga za međunarodno delo propovedanja. U Italiji ima preko 251000 Jehovinih svedoka.

Kontakt:

Međunarodni: Dejvid Semonijan, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 718 560 5000

Italija: Kristijan di Blazio, tel.: +39 06 872941