Vrati se na sadržaj

Viktor Staševski

30. MART 2021.
VESTI IZ SVETA

Sud na Krimu osudio brata Viktora Staševskog na šest i po godina zatvora

Sud na Krimu osudio brata Viktora Staševskog na šest i po godina zatvora

NAJNOVIJA VEST |Ruski sud odbacio žalbu brata Staševskog

Dana 10. avgusta 2021, Gradski sud u Sevastopolju odbacio je žalbu našeg brata Viktora. Njegova prvobitna presuda prema kojoj je osuđen na šest i po godine zatvora sada je postala pravosnažna. On će uskoro iz istražnog zatvora, u koji je smešten 29. marta 2021. nakon što je proglašen krivim, biti prebačen u jednu zatvorsku ustanovu.

Dana 29. marta 2021, Gagarinski okružni sud u Sevastopolju proglasio je našeg brata Viktora Staševskog krivim i osudio ga na šest i po godina zatvora. Odmah nakon izricanja presude sproveden je u zatvor. On će uložiti žalbu na ovu presudu.

Optuženi

Viktor Staševski

  • Rođen: 1966. (Kansk, Krasnojarska oblast, Rusija)

  • Kratka biografija: Preselio se u Sevastopolj na Krimu 1983. godine. Povukao se iz mornarice 1993. Oženio se Larisom 2002. Imaju dve ćerke. Oduvek je bio impresioniran složenošću svemira i redom koji vlada u njemu i želeo je da upozna Stvoritelja. Proučavanje Biblije dalo je smisao njegovom životu. Krstio se kao Jehovin svedok 2004. godine

Detalji o slučaju

Pripadnici Federalne službe bezbednosti su 4. juna 2019. izvršili pretres deset kuća Jehovinih svedoka u Sevastopolju. Neki pretresi su trajali i četiri sata. Za to vreme našoj braći i njihovim ukućanima nije bilo dozvoljeno da piju vodu ili da idu u toalet. Agenti su takođe pokušali da ih zaplaše tako što su pretili da će uništiti njihovu imovinu i da će im podmetnuti drogu.

Viktor Staševski je nakon pretresa uhapšen i preko noći zadržan u pritvoru. Optužen je da je „vođa ekstremističke organizacije“. U suštini, on se našao pred sudom zbog svojih verskih ubeđenja, što je očigledno kršenje njegovih prava zagarantovanih Ustavom.

Viktor kaže da mu redovno čitanje Biblije i duboko razmišljanje o tome pomažu da bude hrabar i da ne izgubi radost. Posebno mu znače reči kralja Davida zabeležene u Psalmu 62:5-8. Govoreći o svemu što mu se dešavalo, on kaže: „Moj odnos s Jehovom je još jači jer je uvek uz mene i bliskiji sam s njim nego sa bilo kim drugim. Nikada nisam posumnjao u to da Jehova vidi moju nevolju i moju želju da mu ostanem veran i da će mi u pravom trenutku priteći u pomoć zbog svog velikog imena.“

Uvereni smo da će Jehova i dalje podupirati i blagosiljati Viktora, njegovu porodicu i svu našu braću i sestre koji podnose progonstvo. Jehova će i dalje biti njihovo utočište i njihova tvrđava (Psalam 91:2).