Vrati se na sadržaj

Memorijalni centar Dahau i otvoreno pismo Vladimiru Putinu

2. JUN 2021.
VESTI IZ SVETA

Udruženje preživelih logoraša iz Dahaua poziva Rusiju da prestane da progoni Jehovine svedoke

Udruženje preživelih logoraša iz Dahaua poziva Rusiju da prestane da progoni Jehovine svedoke

Udruženje koje su osnovali oni koji su preživeli koncentracioni logor Dahau (Lagergemeinschaft Dachau) poziva ruske vlasti da prestanu da progone Jehovine svedoke. U otvorenom pismu upućenom predsedniku Vladimiru Putinu 16. maja 2021. godine, ovo udruženje je osudilo organizovano ugnjetavanje naše braće u Rusiji.

„Ne prođe ni jedan dan a da ne čujemo izveštaje o tome da vlasti progone Jehovine svedoke“, stoji u pismu. „Pripadnici ruske tajne službe, FSB-a i policije, pretresaju i uništavaju domove pripadnika ove verske organizacije. Napadaju ih i maltretiraju. Žene i muškarci osuđeni su na dugogodišnje zatvorske kazne. Zahtevi da se olakšaju uslovi u zatvoru ili zahtevi za uslovno puštanje redovno se odbijaju.“

U pismu se zaključuje: „Pozivamo vas da svakom stanovniku Ruske Federacije date pravo na slobodu veroispovesti, koje je ustavom zagarantovano. Molimo vas, okončajte ovu nepravdu!“

Do maja 2021. godine u Rusiji je 61 Jehovin svedok zatvoren zbog svoje veroispovesti. Tu spadaju i starije osobe, poput 70-godišnje sestre Valentine Baranovskaje, koja trenutno služi dvogodišnju kaznu zatvora. Ona je u julu 2020. godine doživela moždani udar. Sud je odbacio njenu žalbu i žalbu njenog sina Romana Baranovskog, koji je 24. maja 2021. osuđen na šest godina zatvora.

Zahvalni smo ovim nepristrasnim ljudima koji vide kakva se nepravda nanosi našoj braći i sestrama u Rusiji i koji apeluju da se sa tim prestane. Šta god da se desi, znamo da će Jehova spasti svoj narod (Danilo 12:1).