Vrati se na sadržaj

Dmitrij Dolžikov je stoti Jehovin svedok koji je dospeo u zatvor zato što ruski zakon osuđuje učestvovanje u hrišćanskim aktivnostima

28. OKTOBAR 2022.
VESTI IZ SVETA

Više od 100 Jehovinih svedoka trenutno u zatvoru u Rusiji i na Krimu

Više od 100 Jehovinih svedoka trenutno u zatvoru u Rusiji i na Krimu

Dana 26. oktobra 2022. u Rusiji i na Krimu je u zatvoru ili pritvoru zbog svoje vere bilo 106 braće i 4 sestre. Brat Dmitrij Dolžikov, koji ima 44 godine, stoti je po redu Jehovin svedok koji je dospeo u zatvor. Dmitrij je uhapšen 8. septembra 2022. Optužen je da je učestvovao u aktivnostima ekstremističke organizacije jer je išao na verske sastanke i propovedao drugima. Od 2017, kad su aktivnosti Jehovinih svedoka zabranjene, skoro 350 njih je neko vreme bilo u zatvoru.

Policija je uhapsila Dmitrija prilikom pretresa njegovog stana u Čeljabinskoj oblasti. Posle dva dana su ga poslali u istražni zatvor u Novosibirskoj oblasti, što je oko 1 500 kilometara daleko od njegove kuće.

Dmitrij je u ćeliji sa još 12 drugih ljudi. Njegovoj supruzi, Marini, nije dozvoljeno da ga posećuje, ali mogu da pišu pisma jedno drugom.

„Kad su uhapsili Dmitrija, nisam dobro spavala, često sam se budila“, kaže Marina. „Prijatelji iz skupštine su me pozvali da budem kod njih i to mi je mnogo značilo.“

Marina kaže da se Dmitrij dobro drži. „Jehova se brine o njemu“, kaže ona.

Marina i Dmitrij Dolžikov

Naša braća i sestre su na osnovu Krivičnog zakonika Ruske Federacije optuženi za ekstremizam. Među njima je i 57-godišnja Ana Safronova, koja trenutno služi šestogodišnju zatvorsku kaznu, što je najveća kazna izrečena jednoj sestri.

Dmitrijevo hapšenje je još jedno u nizu sramnih postupaka ruske propagande protiv Jehovinih svedoka koja traje već više od pet godina uprkos brojnim prekorima međunarodnih tela. Kada je Vrhovni sud Rusije 2017. doneo presudu protiv Jehovinih svedoka, ruske vlasti su tvrdile da će likvidirati pravna tela Jehovinih svedoka, ali da se neće mešati u njihove duhovne aktivnosti. Međutim, ovo drugo nisu ispoštovali. Do danas je pokrenuto 308 krivičnih slučajeva protiv skoro 700 Jehovinih svedoka. Pored toga, izvršen je pretres 1 851 doma Jehovinih svedoka.

Molimo se za Dmitrija i svu našu braću i sestre progonjene zbog svoje vere. Znamo da će im Jehova i dalje davati snagu da istraju (Matej 24:13).