Vrati se na sadržaj

(Levo) Možemo se zaštititi ako u kući i u Dvorani Kraljevstva održavamo čistim površine koje svi dodiruju; (sredina) tamo gde je izbila epidemija, objavitelji mogu propovedati tako da ne dolaze u kontakt s drugim ljudima, na primer putem telefona; (desno) u krajevima pogođenim epidemijom, starešine mogu omogućiti objaviteljima da od kuće gledaju snimljene sastanke

3. MART 2020.
VESTI IZ SVETA

Najnovije informacije o korona virusu i kako se zaštititi

Najnovije informacije o korona virusu i kako se zaštititi

Glavno sedište Jehovinih svedoka budno prati razvoj situacije u vezi sa novim virusom (COVID-19) iz grupe korona virusa. Znamo da je Biblija prorekla da će poslednje dane obeležiti i epidemije (Luka 21:11). Kada izbije epidemija, mudro je preduzeti mere predostrožnosti da bismo zaštitili i sebe i druge (Poslovice 22:3).

Kako se ova epidemija odrazila na našu braću i sestre u pogođenim područjima? Ona je znatno uticala na aktivnosti podružnica i skupština u Italiji, Japanu, Južnoj Koreji i drugim zemljama. Neke podružnice su privremeno obustavile obilaske i ne primaju goste. Tamo gde su vlasti zabranile javna okupljanja otkazani su pokrajinski sastanci. Osim toga, u nekim krajevima su skupštine morale da promene način na koji propovedaju i održavaju svoje sastanke. I u tim otežanim okolnostima, braća ne zanemaruju svoju duhovnost i međusobno se hrabre (Judina 20, 21).

Navešćemo neka korisna načela, koja mogu pomoći vama i vašoj porodici ukoliko i u vašem kraju izbije epidemija:

  • Ne širite paniku. Istina je da treba da budemo oprezni kad izbije epidemija i da treba da preduzmemo mere opreza u skladu s dostupnim informacijama. Ali ne treba da širimo paniku jer se bojimo (Poslovice 14:15; Isaija 30:15).

  • Budite poslušni onome što vlasti nalože. Da bi zaštitili građane, vlasti često traže da se svi pridržavaju mera predostrožnosti. Takođe mogu doneti neke zabrane. Dobro je da znamo koje mere su na snazi i da im se povinujemo (Rimljanima 13:1).

  • Održavajte higijenu. Vrlo je važno redovno prati ruke sapunom i vodom ili koristiti sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola. Površine u kući i u Dvorani Kraljevstva koje svi dodiruju treba češće čistiti. U ovakvim vanrednim situacijama, medicinski stručnjaci savetuju da se ne rukujemo jer se tako širi zaraza. Svetska zdravstvena organizacija je obezbedila još neke savete za javnost koji se tiču ovog virusa, a na sajtu Ministarstva zdravlja Republike Srbije mogu se naći korisne informacije.

  • Budite obzirni prema drugima. Premda svi znamo koliko su naši sastanci i služba propovedanja važni, ako ste bolesni, bolje je da ostanete kod kuće da ne biste nekog zarazili. Tako ćete pokazati da volite braću i sestre i druge i da mislite na njihovu dobrobit (Matej 22:39).

  • Prilagodite se privremenim promenama u skupštini. Na područjima gde je izbila epidemija, podružnice će možda privremeno obustaviti skupštinske sastanke i otkazati veće skupove. To je učinjeno tamo gde je COVID-19 virus najviše uzeo maha, na primer u nekim krajevima Italije, Japana i Južne Koreje. U zavisnosti od okolnosti, starešine mogu omogućiti objaviteljima da od kuće gledaju snimljene sastanke. Služba propovedanja se može obavljati putem telefona, SMS poruka, mejlova ili pisma.

JOŠ NEKE KORISNE INFORMACIJE IZ NAŠIH PUBLIKACIJA

Slede članci u kojima se nalaze saveti o prevenciji bolesti:

  • „Mere predostrožnosti“, Probudite se!, broj 6/2016, strane 4-6

  • „Kako da poboljšamo svoje zdravlje“, Probudite se!, jun 2015, strane 2-7

  • „Vi možete poboljšati svoje zdravlje: 4. korak – zaštitite se od bolesti i povreda“, Probudite se!, mart 2011, strana 7