Vrati se na sadržaj

3. OKTOBAR 2017.
VESTI IZ SVETA

Izveštaj o posledicama uragana Irme

Izveštaj o posledicama uragana Irme

NJUJORK. Podružnice na Barbadosu, u Dominikanskoj Republici, Francuskoj i Sjedinjenim Državama dostavile su sledeće informacije o posledicama koje su pretrpela naša braća:

Pogođene oblasti koje nadgleda podružnica na Barbadosu – Angila, Antigva i Barbuda, Montserat, Saba, Sint Eustatius, Sveti Kits i Nevis i Sint Marten (holandski deo). Na Barbudi i Sint Martenu pričinjena je velika materijalna šteta.

Barbuda je malo ostrvo na kom živi oko 1800 ljudi. Budući da većina komunalnih službi ne funkcioniše, kao i da je 95 posto svih kuća oštećeno, na ovom ostrvu je proglašeno stanje katastrofe i uvedeno je vanredno stanje. Potvrđeno je da je 11 objavitelja evakuisano na obližnje ostrvo Antigvu, gde se o njihovim potrebama stara Odbor za humanitarnu pomoć. Nema povređenih.

Na ostrvu Sint Marten (i na holandskom i na francuskom delu) živi oko 700 objavitelja. Jedna sestra je povređena. Da bi se braći pružila pomoć, na Sint Marten je poslata delegacija koju su sačinjavali predstavnici podružnica sa Barbadosa i iz Francuske, kao i medicinsko osoblje.

Pogođene oblasti koje nadgleda podružnica u Francuskoj – Gvadelup, Martinik, Sen Bartelemi i Sen Marten (francuski deo). Na Gvadelupu i Martiniku nema poginulih, niti povređenih.

Ostrvo Sen Bartelemi je opustošeno i gotovo je nemoguće uspostaviti komunikaciju sa objaviteljima koji tamo žive. Međutim, pokrajinski nadglednik je poslao izveštaj podružnici o stanju na ovom ostrvu u kom je izvestio da je svih 30 objavitelja zbrinuto i da je Dvorana Kraljevstva pretrpela manja oštećenja. Oformljen je Odbor za humanitarnu pomoć kako bi se braći na Sen Bartelemiju i Sen Martenu dostavile voda, hrana i druge potrepštine sa obližnjih ostrva Gvadelupa i Martinika.

Utovar humanitarne pomoći ispred Kongresne dvorane u Gvadelupu

Pogođene oblasti koje nadgleda podružnica u Dominikanskoj Republici. Odbor podružnice formirao je pet stalnih Odbora za humanitarnu pomoć kako bi se zbrinulo tamošnjih 38000 objavitelja. Nekoliko dana pre nego što je uragan Irma stigao do kopna, po uputstvima pokrajinskih nadglednika skupštinske starešine su posetile sve objavitelje kako bi se uverile da svi preduzimaju mere opreza. U oblastima duž severne obale gde postoji opasnost od poplava starešine su evakuisale 1273 objavitelja na bezbednija područja, a 2068 objavitelja čije kuće nisu dovoljno bezbedne utočište je našlo u Dvoranama Kraljevstva ili kod porodica Svedoka čije su kuće bezbednije.

Nekoliko nedavno izgrađenih Dvorana Kraljevstva pretrpelo je manju štetu. Kuće pet porodica Svedoka su oštećene. Neke popravke vrše lokalne skupštine, a neke organizuju Odbori za humanitarnu pomoć. Nema poginulih, niti povređenih.

Pogođene oblasti koje nadgleda podružnica u Sjedinjenim Državama – Bahami, Florida, Džordžija, Portoriko, ostrva Turks i Kaikos i Britanska i Američka Devičanska ostrva. Ranije smo izvestili da su poginuli jedan brat i jedna sestra. Daljnji izveštaju pokazuju da niko više od braće nije poginuo, ali je podružnica potvrdila da je još šestoro braće povređeno, a preko 3000 njih je raseljeno. Stotine braće iz srednje Floride i Džordžije ponudilo je smeštaj evakuisanima.

Braća koja služe u isturenom prevodilačkom odeljenju u Fort Loderdejlu, na Floridi, evakuisani su u Kongresnu dvoranu u Vest Palm Biču u kojoj su proveli nekoliko dana. Voda je donekle oštetila kancelarije isturenog prevodilačkog odeljenja, a stambena zgrada je nekoliko dana bila bez struje i interneta. Sada sve ponovo funkcioniše i posao se normalno obavlja.

Svi polaznici razreda Škole za pokrajinske nadglednike i njihove supruge, kao i tri razreda Škole za objavitelje Kraljevstva evakuisani su iz objekta u Palm Kostu, na Floridi. U zgradi je na sigurnom ostala samo mala grupa od dvadesetak braće. Objekat nije ozbiljnije oštećen, ali je ostao bez struje.

Odsek za humanitarnu pomoć pri Službenom odeljenju i Odeljenje za projektovanje i gradnju organizuju pružanje humanitarne pomoći kako bi naša braća bila pravovremeno zbrinuta.

Prikupljanje humanitarne pomoći u Kongresnoj dvorani u Kagvasu, u Portoriku

U Sjedinjenim Državama osnovani su centri za pružanje humanitarne pomoći kako bi se oni koji su pogođeni ovom katastrofom snabdeli hranom i vodom. Pored toga, u Portoriku je formiran Odbor za pružanje humanitarne pomoći braći na ostrvima.

Na Karibima je najmanje 61 kuća pretrpela manja oštećenja, a 55 kuća je ozbiljnije oštećeno. Takođe, najmanje dve Dvorane Kraljevstva su pretrpele veću štetu.

Poplavljena ulica u kojoj se nalazi Dvorana Kraljevstva na Turksu i Kaikosu

Braća iz podružnice i glavnog sedišta putuju na Floridu i pogođena ostrva kako bi braći pružila neophodnu pomoć. Procena štete je još uvek u toku.

Molimo se za one koji su pogođeni ovim uraganom, kao i za sve one koji im pružaju pomoć i utehu (Rimljanima 15:5; 2. Korinćanima 1:3, 4, 7; 8:14).

Kontakt:

Međunarodni: Dejvid Semonijan, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 845 524 3000

Barbados: Džon Medford, tel.: +1 246 438 0655

Dominikanska Republika: Hose Felis, tel.: +1 809 595 4007

Francuska: Gi Kanonisi, tel.: +33 2 32 25 55 55