Vrati se na sadržaj

24. SEPTEMBAR 2018.
VESTI IZ SVETA

Posledice tajfuna Mangkut

Posledice tajfuna Mangkut

Tajfun Mangkut je danima pustošio zapadni deo Tihog okeana i Južno kinesko more. Slede izveštaji podružnica koje brinu o braći i sestrama koji su osetili posledice ove katastrofe.

Mikronezija: Tajfun Mangkut je 10. septembra 2018. pogodio ostrvo Rota, koje pripada Severnim Marijanskim ostrvima. Ovakvo nevreme se na ovom ostrvu ne pamti još od 2002. godine. Drago nam je što niko od naše braće i sestara nije povređen i što Dvorana Kraljevstva, jedina na tom ostrvu, nije oštećena. Jednom bratu je obezbeđen privremen smeštaj dok ne bude bilo moguće sanirati štetu na njegovoj kući. Pokrajinski nadglednik koji brine o tom području već je posetio braću kako bi im pružio ohrabrenje.

Filipini: Tajfun Mangkut (na Filipinima poznat pod nazivom Ompong) pogodio je 15. septembra 2018. grad Bagao u provinciji Kagajan. Mangkut je najsnažnija oluja koja je ove godine pogodila Filipine. Broj žrtava dostigao je 81.

Nažalost, jedna naša sestra iz Bengeta izgubila je život, a četvoro braće je povređeno. Prema prvim izveštajima, oštećeno je 938 kuća naših suvernika, a 15 kuća je potpuno uništeno. Oštećeno je i najmanje 28 Dvorana Kraljevstva, a jednu dvoranu je klizište skoro potpuno odnelo. Četiri Odbora za humanitarnu pomoć, koja se nalaze u mestima Bagujo, Kauajan, Laoag i Tugegarao, brinu se o fizičkim, emocionalnim i duhovnim potrebama braće i sestara. U narednim danima jedan od članova Odbora podružnice na Filipinima posetiće braću i sestre kako bi im pružio ohrabrenje.

Hongkong: Mangkut je 16. septembra 2018. pokrenuo klizište u Hongkongu. Objekti lokalne podružnice i zgrada u kojoj je smeštena betelska porodica pretrpeli su manju štetu. Dve kuće Svedoka pretrpele su veća oštećenja. Na jednu kuću se obrušilo stablo, dok je s druge snažna oluja odnela krov. Takođe, voda je pričinila štetu na nekoliko kuća naše braće . Odbor za humanitarnu pomoć u Hongkongu brine se za najosnovnije potrebe naše braće.

Mislimo na našu braću i naše sestre koji su osetili posledice ovog tajfuna i molimo se za njih. Hrabri nas što se naši suvernici trude da s puno ljubavi pomognu braći u nevolji. Naša ujedinjena međunarodna porodica braće i sestara pravi je blagoslov od Jehove (Poslovice 17:17).