Vrati se na sadržaj

24. APRIL 2017.
JAPAN

Jehovini svedoci popravili više od 300 domova nakon zemljotresa u Japanu

Jehovini svedoci popravili više od 300 domova nakon zemljotresa u Japanu

Svedoci popravljaju oštećeni plafon u domu u Košiju

EBINA, Japan. Jehovini svedoci u Japanu završili su popravke 348 domova svojih suvernika. Ti objekti su bili oštećeni u zemljotresima koji su 14. i 16. aprila 2016. pogodili Kumamoto. U obnovi, koja je trajala od jula 2016. do marta 2017, učestvovalo je oko 15 000 dobrovoljaca.

Iako niko od Svedoka nije stradao u zemljotresima, njih 119 je moralo da napusti svoje domove. Oni su u početku bili smešteni u 15 Dvorana Kraljevstva, mesta na kojima Jehovini svedoci održavaju sastanke. Za to vreme su dobrovoljci raščišćavali njihove domove.

Šestočlani tim popravlja krov na jednoj kući u gradu Čimači

Od 25. jula 2016, Svedoci su popravljali pukotine u nosećim zidovima, podove, unutrašnje zidove, krovove i vodovodne instalacije koje su bile oštećene u zemljotresima. Pored toga, zamenili su vrata, prozore i klima uređaje.

Popravka oštećene kuće u gradu Mašiki

Gospodin Minoru Kono, nekadašnji zvaničnik u japanskom Ministarstvu odbrane posmatrao je kako Svedoci obnavljaju objekte nakon katastrofe i izjavio: „U poslu kojim se bavim veoma je važno brzo reagovati jer su u pitanju ljudski životi. Jehovini svedoci su nakon zemljotresa u Kumamotu veoma brzo reagovali i odmah su preduzeli mere kako bi pomogli ugroženima. Kada su Svedoci započeli sa obnovom, iznenadilo me je to što nisu bili u pitanju amateri već vešti građevinci koji su došli iz celog Japana da bi pomogli. Ti dobrovoljci su veoma posvećeni i marljivi radnici.“

Zamena oštećenih crepova na kući u Kikuči

Dopremanje betona za popravku oštećenog temelja kuće u Uki

Ičiki Macunaga, portparol Jehovinih svedoka u Japanu, izjavio je: „Tokom nekoliko proteklih meseci, radili smo na obnovi zajedno sa hiljadama žrtava zemljotresa u Kumamotu. Praktična pomoć koju su naši suvernici pružili nakon ove katastrofe donela nam je neprocenjivu utehu i snagu.“

Kontakt:

Međunarodni: Dejvid Semonijan, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 845 524 3000

Japan: Ičiki Macunaga, tel.: +81 46 233 0005