Vrati se na sadržaj

17. JANUAR 2020.
JUŽNA KOREJA

Južna Koreja proglasila posebnu amnestiju za one koji zbog verskih ubeđenja ne žele da služe vojsku

Južna Koreja proglasila posebnu amnestiju za one koji zbog verskih ubeđenja ne žele da služe vojsku

Vlasti Južne Koreje su 31. decembra 2019. objavile da će za 1879 Jehovinih svedoka koji su uložili prigovor savesti na vojnu službu, a koji su nedavno oslobođeni iz zatvora, biti proglašena posebna amnestija. Toj braći neće biti izbrisani krivični dosijei, ali vlasti će im ukinuti sva ostala ograničenja. Ova posebna amnestija će biti proglašena zahvaljujući presudama Ustavnog i Vrhovnog suda iz 2018, po kojima prigovor savesti na vojnu službu nije krivično delo, već pravo svakog pojedinca.

Osuđenicima koji odsluže svoje zatvorske kazne vlasti Južne Koreje nameću određena ograničenja u trajanju od pet godina. Budući da naša braća koja su uložila prigovor savesti na vojnu službu imaju krivične dosijee, vlasti su ta ograničenja primenjivala i u njihovim slučajevima. Oni zbog toga nisu mogli da polažu ispite za neke licence koje država priznaje niti da se zaposle na određenim radnim mestima.

Brat Dae Il Hong, koji služi u Odeljenju za odnose s javnošću u Južnoj Koreji, rekao je: „Zahvalni smo vlastima što su ukinule ovakva ograničenja. Ovom odlukom smo za korak bliži konačnom priznanju vlasti da one koji su bili zatvoreni zbog svojih verskih ubeđenja ne treba smatrati kriminalcima.“

Dok čekamo da vlasti Južne Koreje donesu još ovakvih odluka, mi slavimo Jehovu i odajemo mu čast kao najvećem Zakonodavcu (Otkrivenje 4:11).