Vrati se na sadržaj

Brat Hie-min Kim sa suprugom Ha-bin ispred Okružnog suda u Gvangdžuu

7. DECEMBAR 2022.
JUŽNA KOREJA

Sudski slučaj koji dovodi u pitanje da li je civilna služba u Južnoj Koreji vid kažnjavanja

Sudski slučaj koji dovodi u pitanje da li je civilna služba u Južnoj Koreji vid kažnjavanja

U Okružnom sudu u Gvangdžuu će se 8. decembra 2022. održati saslušanje u slučaju brata Hie-min Kima. On je prvi koji je odbio civilnu službu kao zamenu za služenje vojnog roka uz obrazloženje da je takva civilna služba zapravo vid kažnjavanja. Ako ga proglase krivim, mogao bi biti osuđen do 36 meseci zatvora, uz otvaranje krivičnog dosijea.

Civilna služba u Južnoj Koreji traje 36 meseci, što je dva puta duže od vojnog roka u toj zemlji. Ni u jednoj zemlji na svetu ta služba ne traje toliko dugo. Oni koji ulože prigovor savesti i prihvate civilnu službu su tri godine smešteni u posebnim objektima u okviru zatvora i imaju veoma stroga ograničenja, što je veoma slično kućnom pritvoru. Stručnjaci iz mnogih zemalja smatraju da civilna služba u Južnoj Koreji nije zamena za vojni rok kao što bi trebalo da bude, već „vid kažnjavanja“. a

Dana 28. juna 2018. Ustavni sud Južne Koreje doneo je istorijsku presudu. Nakon što je istakao da Ustav Južne Koreje štiti prava svih koji ulažu prigovor savesti obratio se onima koji donose zakone o civilnoj službi i rekao: „Ako je civilna služba toliko duga i toliko teška da preteško pada onima koji ulažu prigovor savesti, time se poništava svrha postojanja takve službe i obezvređuje se do te mere da ona postaje puki vid kažnjavanja, čime se krše druga osnovna ljudska prava.“

Standardi za civilnu službu doneti su 1998. rezolucijom Komisije Ujedinjenih nacija za ljudska prava i ona su obavezujuća za sve članice. Zemlje koje imaju obavezni vojni rok bile su podstaknute da svima koji zbog savesti odbijaju da idu u vojsku omoguće civilnu službu „koja doprinosi boljitku društva i nije vid kažnjavanja“.

Hie-min Kim neće se prvi put naći na suđenju. U septembru 2020, Vrhovni sud Južne Koreje je prihvatio njegov prigovor savesti i oslobodio ga obaveznog vojnog roka. On je nekoliko sedmica kasnije podneo molbu za civilnu službu. Morao je da čeka do 7. februara 2022. da ga pozovu. Međutim, nakon što je razumeo da je civilna služba koja mu je ponuđena zapravo vid kažnjavanja, s poštovanjem ju je odbio.

Ako sud presudi u korist Hie-min Kima, to bi moglo navesti vlasti Južne Koreje da promene program civilne službe i usklade ga s međunarodnim standardima. To bi mnogo značilo svim građanima Južne Koreje, kao i tamošnjim Svedocima i njihovim porodicama. Molimo se da se svi koji su uključeni u ovaj slučaj i dalje oslanjaju na Jehovu da im da snagu kako bi „strpljivo i radosno istrajali u svemu“ (Kološanima 1:11).

a Više informacija nalazi se u posebnom izveštaju pod nazivom „Civilna služba u Južnoj Koreji“ koji je pripremilo Azijsko-pacifičko udruženje Jehovinih svedoka.