Vrati se na sadržaj

Ustavni sud Južne Koreje na dan donošenja istorijske presude

13. JUL 2018.
JUŽNA KOREJA

Ispravljanje nepravde prema prigovaračima savesti: Dugoočekivana presuda Ustavnog suda Južne Koreje

Ispravljanje nepravde prema prigovaračima savesti: Dugoočekivana presuda Ustavnog suda Južne Koreje

Već 65 godina, mladi hrišćani u Južnoj Koreji suočavaju se sa neminovnim zatvaranjem zato što ulažu prigovor savesti na služenje vojnog roka. Ima izgleda da će se situacija verovatno promeniti jer je u utorak, 28. juna 2018, Ustavni sud doneo istorijsku presudu proglasivši neustavnim član 5 stav 1 Zakona o vojnoj službi koji ne pruža alternativu vojnoj službi.

Novinari ispred Ustavnog suda; međunarodne medijske kuće pomno su pratile ovaj slučaj

Devetočlano sudsko veće kojim je predsedavao sudija Li Đin-sung glasovima 6 prema 3 donelo je odluku zahvaljujući kojoj će se država uskladiti s međunarodnim normama i pokazati da poštuje slobodu savesti, misli i veroispovesti.

Predstavnici Jehovinih svedoka u Ustavnom sudu Južne Koreje neposredno pre izricanja presude

Južna Koreja je godišnje zatvarala više prigovarača savesti nego sve druge zemlje zajedno. U jednom trenutku, u proseku je između 500 i 600 braće išlo u zatvor svake godine. Nakon što budu oslobođeni, ovi mladići su obeleženi za ceo život zbog krivičnih dosijea koji im, između ostalog, ograničavaju mogućnosti zapošljavanja.

Međutim, od 2011. neka braća su podnosila žalbe Ustavnom sudu jer im zakon nije pružao drugu mogućnost osim zatvora ukoliko ulože prigovor savesti. Pored toga, od 2012, čak su i neke sudije koje nisu mogle čiste savesti da kazne iskrene prigovarače savesti preusmeravale svoje slučajeve Ustavnom sudu, tražeći da se preispita Zakon o vojnoj službi.

Dae-il Hong, portparol Jehovinih svedoka u Južnoj Koreji, daje izjavu ispred sudnice nakon izricanja presude

Zadatak Ustavnog suda je da utvrdi da li je neki zakon u skladu sa Ustavom Južne Koreje. Nakon što je dva puta (2004, 2011) podržao Zakon o vojnoj službi, Sud se konačno složio da ga je neophodno promeniti. Naložio je vladi Južne Koreje da do kraja 2019. prepravi zakon i omogući civilnu službu. Ta služba bi mogla da uključuje rad u bolnici ili u drugim socijalnim ustanovama koje nisu u nadležnosti vojske, a čiji rad doprinosi dobrobiti društva.

Govoreći o ovoj odluci, brat Dae-il Hong, portparol Jehovinih svedoka u Južnoj Koreji, izjavio je: „Ustavni sud, koji je poslednje uporište zaštite ljudskih prava, postavio je temelj za rešavanje ovog problema. Naša braća se raduju što će moći da služe društvu u različitim vidovima civilne službe koja je u skladu s njihovom savešću i međunarodnim standardima.“

Čeka se i na rešavanje i drugih važnih pitanja, među kojima je i status 192 Jehovina svedoka koji se trenutno nalaze u zatvoru, kao i još oko 900 nerešenih slučajeva koji se nalaze na različitim sudovima.

Istorijska odluka Ustavnog suda pruža čvrst temelj Vrhovnom sudu da presudi u korist prigovarača savesti. Presuda sudskog veća u punom sastavu uticaće na to kako će se rešiti svaki pojedinačni slučaj.

Javno saslušanje na Vrhovnom sudu zakazano je za 30. avgust 2018, a presuda će biti doneta ubrzo nakon toga. Biće to prvi put za 14 godina da će sudsko veće u punom sastavu razmatrati pitanje prigovora savesti.

U međuvremenu, Narodna skupština, korejsko zakonodavno telo, već radi na reviziji Zakona o vojnoj službi.

Brat Mark Sanderson, član Vodećeg tela, izjavio je: „S nestrpljenjem očekujemo saslušanje na Vrhovnom sudu. Naša braća u Koreji su spremno žrtvovala svoju slobodu, znajući da kad ’neko podnosi nevolje i nepravedno pati jer želi da sačuva čistu savest pred Bogom, to je nešto ugodno u Božjim očima‘ (1. Petrova 2:19). Radujemo se s njima jer je konačno priznata nepravda koju su pretrpeli i hrabrost koju su pokazali braneći svoj stav.“