Vrati se na sadržaj

1. OKTOBAR 2013.
JUŽNA KOREJA

Nepravda u Južnoj Koreji izazvala međunarodno negodovanje

Nepravda u Južnoj Koreji izazvala međunarodno negodovanje

U Južnoj Koreji je zatvoreno na stotine mladića iako nisu kriminalci. Zašto? Oni su Jehovini svedoci i zbog svoje savesti odbijaju da služe vojsku. Pošto Koreja ne poštuje pravo prigovarača savesti, vojni obveznici koji su Svedoci dobijaju zatvorske kazne. Zapravo, tokom proteklih 60 godina zatvoreno je više od 17000 Svedoka jer su zbog prigovora savesti odbili da služe vojsku.

Da bi ukazalo na ovaj problem, predstavništvo Jehovinih svedoka u Južnoj Koreji izdalo je brošuru  Prigovor savesti na vojnu službu u Koreji. U njoj se naglašava da Koreja nije primenila međunarodne standarde kojima se štite prava prigovarača savesti. Ona sadrži i kratak osvrt na mlade Svedoke koji su odslužili zatvorsku kaznu jer nisu hteli da pogaze svoju savest. Gospodin Dae-il Hong, predstavnik korejske podružnice Jehovinih svedoka i Filip Bramli, njujorški pravni zastupnik Jehovinih svedoka, govore nešto više o ovoj višedecenijskoj nepravdi.

Kako su druge zemlje reagovale na ovu nepravdu u Južnoj Koreji?

Filip Bramli: Mnoge zemlje su otvoreno negodovale zbog toga što Koreja nije uzela u obzir osnovno pravo na prigovor savesti. Tokom nedavne sednice Ujedinjenih nacija na kojoj se razmatrao Univerzalni periodični pregled, osam zemalja – Mađarska, Francuska, Nemačka, Poljska, Slovačka, Španija, Sjedinjene Države i Australija – naložilo je Koreji da prestane s krivičnim gonjenjem prigovarača savesti i da im omogući civilnu službu koja nije u nadležnosti vojske. *

Dae-il Hong: U četiri slučaja sa ukupno 501 prigovaračem savesti, Komitet Ujedinjenih nacija za ljudska prava je zaključio da je Južna Koreja ugrozila prava tih osoba time što ih je osudila i kaznila zatvorom. Komitet je naveo da je „pravo na prigovor savesti na vojnu službu sastavni deo prava na slobodu misli, savesti i veroispovesti. Prema tom pravu, svako može biti oslobođen vojne obaveze ako ona nije u skladu sa religijom i verovanjima te osobe. To pravo ne sme biti prisilno uskraćeno.“ *

Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija takođe je ukazao na ovaj problem u nedavno objavljenom „Analitičkom izveštaju o prigovoru savesti na vojnu službu“. U tom dokumentu se nalazi međunarodni pravni okvir kojim se poštuje pravo na prigovor savesti i zabranjuje uskraćivanje istog putem ponavljanih suđenja i kažnjavanja prigovarača savesti. *

Kako je korejska vlada reagovala na ovo međunarodno negodovanje?

Zgrada Vrhovnog suda

Filip Bramli: Korejska vlada nije primenila preporuke Komiteta Ujedinjenih nacija za ljudska prava. Time je prekršila međunarodne sporazume na koje se obavezala i prigovaračima savesti uskratila osnovna prava. Nadalje, Vrhovni sud Južne Koreje i Ustavni sud ignorisali su preporuke Komiteta kada su odbili žalbe prigovarača savesti. Korejska narodna skupština nije uvela nijedan vid civilne službe kao alternativu za vojnu službu i nije donela nikakve propise kojima bi prigovarači savesti bili zaštićeni.

Kako izdržavanje zatvorske kazne utiče na mlade Jehovine svedoke?

Dae-il Hong: Oni su hrabri mladići. Odazivaju se na poziv države, iako znaju da će u ovim okolnostima biti osuđeni i poslati u zatvor. Oni se ne kriju. Uzorni su građani pre nego što odu u zatvor, a tamo su primerni zatvorenici. Nažalost, po izlasku iz zatvora imaju kriminalni dosije zbog čega najčešće ne mogu da se zaposle u javnom sektoru niti u većim kompanijama. Oduzima im se godinu i po dana života. Dok izdržavaju kaznu, porodice moraju da žive bez njih. Sve te teškoće su potpuno nepotrebne.

Da li Jehovini svedoci u Koreji zaslužuju da budu osuđeni i kažnjeni zatvorom kao kriminalci jer odbijaju vojnu obavezu?

Dae-il Hong: Nikako! Ovi mladići nisu kriminalci. Jehovini svedoci su i u Koreji i širom sveta poznati kao miroljubivi građani koji poštuju zakon i spremno pomažu svojim bližnjima. Oni poštuju vlasti i zakon, plaćaju porez i podržavaju sve što vlasti rade za dobrobit građana. Nedavno je sudija jednog okružnog suda osudila mladog Svedoka na zatvor jer je zbog prigovora savesti odbio da služi vojsku. Nakon što je rekla da nema izbora nego da ga proglasi krivim, sudija je pročitala odluku. Iznenada je zaklonila lice papirima i zaplakala. Izgleda da ju je to što je ovaj mladić nepravedno osuđen kao kriminalac toliko pogodilo da nije mogla da savlada osećanja. I prisutni su uvideli tu nepravdu i takođe zaplakali.

Filip Bramli: Sada je pravo vreme da korejske vlasti reše ovaj dugogodišnji problem i počnu da poštuju osnovna ljudska prava prigovarača savesti.

^ odl. 5 Savet za ljudska prava, „Izveštaj radne grupe za Univerzalni periodični pregled“, 12. decembar 2012, A/HRC/22/10, strane 7 i 22, odlomci 44 i 124.53.

^ odl. 6 Jong-nam Kim i drugi protiv Južne Koreje, predmet br. 1786/2008, Preporuke koje je Komitet usvojio 25. oktobra 2012, strana 8, odlomak 7.4.

^ odl. 7 Savet za ljudska prava, „Analitički izveštaj o prigovoru savesti na vojnu službu“, 3. jun 2013, A/HRC/23/22, strane 3-8, odlomci 6-24; strane 9, 10, odlomci 32, 33.