Vrati se na sadržaj

1. MART 2018.
JUŽNA KOREJA

Sudovi u Južnoj Koreji traže rešenje za one koji ulažu prigovor savesti

Sudovi u Južnoj Koreji traže rešenje za one koji ulažu prigovor savesti

Za razliku od dosadašnje prakse prema kojoj su Jehovini svedoci koji ulažu prigovor savesti na služenje vojnog roka završavali u zatvoru, sudije u Južnoj Koreji sve češće traže načine da reše taj problem i izađu u susret njihovim željama. Neke sudije uzimaju u obzir da je glavni motiv tih mladića da ne žele da naude drugima i da se on zasniva na biblijskim načelima. * Oslanjajući se na osnovno pravo na slobodu savesti, neki sudovi su doneli presudu prema kojoj ti mladići nisu krivi za izbegavanje služenja vojnog roka. Od maja 2015. sudije su donele 66 takvih odluka u korist Jehovinih svedoka koji su uložili prigovor savesti, što je veliki porast s obzirom na to da su tokom proteklih decenija donete samo 4 takve odluke.

Značajna odluka

Na opšte iznenađenje, 1. februara 2018, apelacioni sud u Busanu je ignorisao stav Vrhovnog suda i Ustavnog suda po tom pitanju i potvrdio jednu od tih „oslobađajućih“ presuda. Ta odluka je bila posebno značajna iz dva razloga. Kao prvo, oblast Busan se smatra vrlo konzervativnom, a kao drugo, predsedavajući sudija, Džang-du Čoi, ranije je jednog mladića koji je uložio prigovor savesti proglasio krivim.

Tročlano veće sudija pažnju je usmerilo na ustavnu obavezu Južne Koreje da poštuje međunarodne zakone koje je ratifikovala, a u ovom slučaju to je Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, koji priznaje pravo na prigovor savesti. Sud smatra da „običaj da onima koji ulažu prigovor savesti bude izrečena zatvorska kazna nije u skladu sa članom 18 ovog Pakta, tako da je […] sasvim na mestu smatrati da prigovor savesti na služenje vojnog roka predstavlja ’pravovaljani razlog‘“ za odbijanje regrutacije. Mnogi mediji su izvestili o ovoj odluci i oni koji prate dešavanja na ovom polju smatraju da će ona pozitivno uticati na daljnji razvoj događaja.

U iščekivanju rešenja

Ranije je svake godine u proseku 500-600 mladića završavalo u zatvoru zbog prigovora savesti, ali sada mnoge sudije odlažu suđenja. Broj nerešenih slučajeva, kojih do sada ima više od 700, i dalje raste dok sudije očekuju odluku Ustavnog suda. Do 31. decembra 2017, samo 267 Jehovinih svedoka bilo je u zatvoru, što je najmanji broj u poslednjih deset godina.

Ustavni sud će odlučiti da li u slučaju onih koji ulažu prigovor savesti sudije treba da primene Zakon o vojnoj službi prema kome za izbegavanje služenja vojnog roka sledi kazna ili mogu smatrati da su oni koji ulažu prigovor savesti zaštićeni ustavnim pravom na slobodu savesti, u skladu sa međunarodnim standardima. Mnogi u Južnoj Koreji se nadaju da će ovaj sud naći rešenje kojim će se poštovati dostojanstvo tih mladih ljudi koji čiste savesti mogu prihvatiti civilnu službu u okviru programa koji doprinose čitavom društvu.

Ukoliko sud bude rešio ovo pitanje u korist onih koji ulažu prigovor savesti, Južna Koreja će postupiti u skladu sa odlukama Saveta UN za ljudska prava koji je razmatrao više stotina ovakvih slučajeva. Savet UN je pozvao Južnu Koreju da zaustavi zatvaranje onih koji ulažu prigovor savesti i da poštuje njihovo osnovno pravo na slobodu savesti.

^ odl. 2 Na primer, u Isaiji 2:4 piše: Oni će prekovati svoje mačeve u raonike i svoja koplja u srpove. Neće više narod podizati mač na narod niti će se više učiti ratovanju.“ Isus je zapovedio svojim sledbenicima da budu poznati po ljubavi: „Novu vam zapovest dajem: Volite jedan drugoga. Kao što sam ja voleo vas, tako i vi volite jedan drugoga. Po tome će svi znati da ste moji učenici, ako budete voleli jedan drugoga“ (Jovan 13:34, 35).