Vrati se na sadržaj

25. JANUAR 2017.
JUŽNA KOREJA

Sudska odluka godine

Sudska odluka godine

Trojica mladića, Hie-min Kim, Lak-hun Čo i Hjong-džun Kim, izašli su slobodni iz apelacionog suda, srećni što nisu osuđeni na zatvorsku kaznu. Presuda koja je doneta iznenadila je sve, budući da su ovi mladići uložili prigovor savesti na vojnu službu. Zbog takvog stava na stotine muškaraca u Južnoj Koreji svake godine bude zatvoreno. Budući da su zbog ovog spornog pitanja koje već dugo traje i njihovi očevi, kao i 19 000 drugih muškaraca ranije bili zatvarani, ova trojica mladića su očekivala istu kaznu. Istorijska oslobađajuća presuda koju je doneo Apelacioni sud u Gvangdžuu postavila je temelj da se stav prema ovom pitanju promeni na bolje.

Apelacioni sud doneo presudu godine

Najmanje 200 medija izvestilo je o ovom slučaju, što pokazuje ne samo koliki odjek ima prva povoljna presuda apelacionog suda već i koliko je javnost zainteresovana za ovo pitanje. U jednim novinama ova presuda je nazvana „sudskom odlukom godine“, a u jednim drugim uvrštena je u pet najboljih sudskih odluka donetih 2016. u Južnoj Koreji.

Ova presuda apelacionog suda pokazuje da se stav pravnika i sudija po ovom pitanju menja. U velikom broju nedavnih slučajeva sudije su zaključile da se optuženi mladići vode iskrenim i duboko ukorenjenim moralnim ubeđenjima i da njihovo primoravanje da idu u vojsku ili kažnjavanje ukoliko to odbiju narušava njihovo pravo na slobodu savesti. Sudije su zaključile da ovi mladići imaju „opravdane razloge“ za odbijanje vojne službe. Sudije ne smatraju da ovi mladići izbegavaju vojnu obavezu i zato su u poslednjih 20 meseci donele 16 oslobađajućih presuda.

„Ovakav razvoj događaja je vrlo značajan“, kaže Du-đin Ou, advokat koji je zastupao mnoge prigovarače savesti. On je izjavio: „Drago mi je što je na sudovima sve više oslobađajućih presuda, a nedavno je to bio slučaj i na višem sudu. U svakom od ovih slučajeva očekuje se da će tužilac uložiti žalbu na presudu, ali očigledna promena u razmišljanju pravnika u Južnoj Koreji skreće dodatnu pažnju na očekivanu presudu Ustavnog suda o pravu pojedinca na slobodu savesti.“

Potraga za rešenjem

Građani Južne Koreje čekaju na odluku Ustavnog suda. Taj sud treba da odvagne između prava na slobodu savesti zagarantovanog ustavom i kažnjavanja onih koji se pozivaju na to pravo jer zbog svojih duboko ukorenjenih verskih ili drugih ubeđenja odbijaju vojnu službu.

Portparol Jehovinih svedoka u Južnoj Koreji, Dae-il Hong, izjavio je: „Na hiljade porodica u Južnoj Koreji s nadom očekuje rešenje kojim se poštuju verska ubeđenja mladića koji ne mogu biti prisiljeni da postupe protiv svoje savesti. Nadamo se da će Ustavni sud doneti odluku koja će poštovati dostojanstvo ovih mladića.“