Vrati se na sadržaj

Li Guo-von, koji je Jehovin svedok, odbio je da služi vojni rok i zato se nalazi u zatvoru u Teguu na odsluženju 18-mesečne kazne. Zajedno sa preko 100 zatvorenika čeka 30. avgust kada će se na Vrhovnom sudu održati javno saslušanje, na kom će se rešiti pitanje prigovora savesti

24. AVGUST 2018.
JUŽNA KOREJA

Prigovarači savesti s nestrpljenjem iščekuju saslušanje na Vrhovnom sudu

Prigovarači savesti s nestrpljenjem iščekuju saslušanje na Vrhovnom sudu

SEUL, Južna Koreja. U januaru 2017, 21-godišnji Li Guo-von je stajao pred sudijom, pun nade i spreman da s poštovanjem brani svoju veru. Želeo je da uveri sudiju da njegovo odbijanje vojne službe nije krivično delo, već odluka na temelju savesti koja se zasniva na snažnom uverenju da se konflikti ne rešavaju nasiljem.

Gospodin Li, koji je Jehovin svedok, nije imao mnogo razloga za optimizam. U trenutku kada mu se sudilo, 392 Svedoka koji su uložili prigovor savesti na vojnu službu nalazilo se u zatvoru i bilo je osuđeno na ukupno 588 godina. Od 1950, preko 19340 njegovih suvernika osuđeno je na oko 36800 godina zatvora zato što prema južnokorejskom zakonu njihov neutralan stav nije smatran opravdanim razlogom za odbijanje vojne službe.

Međutim, od 2004, sudije kojima je smetalo što su prigovarači savesti po automatizmu osuđivani na zatvorsku kaznu, devedesetoricu Svedoka proglasili su nevinima. Čoi Jong-du, sudija Apelacionog suda u Busanu, za jednog od njih je rekao da je njegova odluka da odbije vojnu službu „zasnovana na snažnoj i iskrenoj savesti oblikovanoj na verskim ubeđenjima“.

U junu 2018, Ustavni sud Južne Koreje doneo je dugoočekivanu presudu prema kojoj Zakon o vojnoj službi mora biti izmenjen kako bi se prigovaračima savesti obezbedila alternativa vojnoj službi. a Ali gospodin Li je bio osuđen pre nego što je doneta ova veoma važna odluka. On je rekao: „Nakon što sam iskoristio sva pravna sredstva koja su mi stajala na raspolaganju, završio sam u zatvoru u Teguu.“ Osuđen je na 18 meseci zatvora.

Gospodin Li se pridružio velikom broju Svedoka u Južnoj Koreji koji su ulagali prigovor savesti još od vremena kada je ta zemlja bila pod japanskom vlašću. Kada su 1939. dva mlada Svedoka u Japanu završila u zatvoru zato što su odbila da se pridruže vojsci, kolonijalne vlasti su uhapsile ostale Svedoke u Japanu, na Tajvanu i u Koreji (ranije poznatoj kao Čoson). Trideset osmorica Svedoka zatvorenih u Koreji odbili su da se poklone caru i da na bilo koji način učestvuju u ratu. Petorica zatvorenika umrla su u surovim uslovima, a većina je oslobođena tek nakon što je Japan doživeo poraz 1945.

Neki od 19340 Jehovinih svedoka koji su završili u zatvoru zbog prigovora savesti

Svedoci u Južnoj Koreji već više od jednog veka ulažu prigovor savesti na vojnu službu. Oni veruju da pravi hrišćani ne treba da učestvuju u ratu zato što nemaju pravo da oduzmu tuđ život i taj svoj stav temelje na biblijskim načelima i primeru hrišćana u prvom veku. Pored toga, politički su neutralni jer sebe smatraju podanicima Božjeg Kraljevstva.

Svedoci su se zbog svojih verovanja po prvi put suočili sa ozbiljnim problemima još tokom Prvog svetskog rata (u to vreme su bili poznati kao Istraživači Biblije). Na primer, u Velikoj Britaniji se oko 400 Svedoka nije odazvalo na obaveznu vojnu službu. Tokom Drugog svetskog rata, u Sjedinjenim Državama oko 4440 Svedoka bilo je poslato u zatvor. To je bila najveća grupa onih koji su zatvoreni zbog prigovora savesti.

Postoje zapisi o mnogim Jehovinim svedocima koji su zauzeli čvrst stav po pitanju neutralnosti, a možda je najbolji primer njihove istrajnosti stradanje koje su doživeli pod nacističkim režimom. Procenjuje se da su nacisti pogubili oko 400 Svedoka, od kojih je većina stradala zbog ulaganja prigovora savesti na vojnu službu. Zbog svoje vere, više od 1000 Svedoka je umrlo usled mučenja i surovih uslova u kampovima i zatvorima. Istoričar Robert Gervart je rekao da su oni „jedina grupa u Trećem rajhu koja je bila progonjena samo zbog svojih verskih ubeđenja“.

Međutim, ni u jednoj drugoj zemlji Svedoci nisu toliko dugo bili kažnjavani zbog ulaganja prigovora savesti na vojnu službu kao što je to slučaj u Koreji. Kada je imao osam godina, Li Guo-von je u jednoj nesreći izgubio oca, tako da ga je majka poučavala o Bibliji i o tome koliko je važno slediti svoju savest. On kaže: „Kada sam razumeo svrhu zbog koje smo stvoreni, to me je motivisalo da zavolim svog Boga, Jehovu. Tada sam čvrsto rešio da služim Jehovi i to mi je postalo najvažnije u životu.“

Gospodin Li je znao da bi jednog dana mogao završiti u zatvoru i zato je odlučio da završi školu za završne radove u građevinarstvu. Znajući da će mu zbog krivičnog dosijea biti teško da nađe neko zaposlenje, planirao je da nakon isteka zatvorske kazne otvori svoju firmu.

Gospodin Li je o svom suđenju rekao: „Silno sam želeo da dokažem da nisam kriv, budući da se moja odluka temeljila na veri i savesti.“ Razmišljao je o Hristovom učeniku Stefanu i apostolu Pavlu, koji su prilikom suđenja na uverljiv način branili svoju veru. „Mislim da sam pred sudom bio mnogo bolji nego kada sam vežbao“, rekao je on.

Na južnokorejskom Vrhovnom sudu će se 30. avgusta 2018. održati javno saslušanje na kom će se po nalogu Ustavnog suda tražiti rešenje za prigovarače savesti. Od presude ovog najvišeg suda u velikoj meri zavisi i ishod 900 nerešenih slučajeva koji se trenutno nalaze na različitim sudovima. Pored toga, 117 Jehovinih svedoka koji su uložili prigovor savesti, uključujući i gospodina Lija, i dalje su u zatvoru, čekajući da predsednik Južne Koreje razmotri njihovu molbu za pomilovanje. Iako će gospodin Li 30. avgusta možda i dalje biti u zatvoru u Teguu, on će s velikim interesovanjem pratiti saslušanje na Vrhovnom sudu.

I pored toga što je proglašen krivim i što mu je žalba odbačena, gospodin Li se nada pozitivnom ishodu za svoje suvernike. On kaže: „Nadam se da ću biti jedan od poslednjih koji su zatvoreni zbog toga što vole druge i, što je još važnije, zbog ljubavi prema Bogu i njegovim načelima.“

Kontakti:

Međunarodni: Pol Gilis, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 845 524 3000

Južna Koreja: Hong Dae-il, tel.: +82 31 690 0055