Vrati se na sadržaj

Levo: Vojni sud Republike Kazahstan. Umetnuta slika: kopije odluka koje su donete u novembru 2023. i aprilu 2024.

31. MAJ 2024.
KAZAHSTAN

Istorijska odluka u Kazahstanu potvrđuje pravo na prigovor savesti

Istorijska odluka u Kazahstanu potvrđuje pravo na prigovor savesti

Dana 23. maja 2024, u Kazahstanu je stupila na snagu odluka u vezi sa prigovorom savesti na osnovu nečijih verskih uverenja. Presuda je doneta u korist 20-godišnjeg brata Danila Smala, za čiji je slučaj sudija rekao da je „nesvakidašnji“.

Danil je oko godinu dana ranije, 17. maja 2023, pozvan u okružni vojni odsek. S puno poštovanja je objasnio svoja verska uverenja. Takođe, službenici u tom odseku su dobili važeći dokument kojim se potvrđuje da Danil iz verskih razloga može biti izuzet od služenja vojnog roka. Međutim, zahtev je odbijen i Danil je regrutovan. Sutradan je protiv svoje volje vozom prebačen u kasarnu koja je otprilike 2 000 kilometara udaljena od njegovog rodnog grada Rudni. Tokom tog teškog perioda, ostao je neutralan – s poštovanjem je odbijao da položi vojnu zakletvu, obuče uniformu ili da prisustvuje obuci. Nakon što je nekoliko puta bezuspešno uložio žalbu, Danil je pokušao da pravnim putem dođe do rešenja. Zbog toga je tri meseca išao na sudska saslušanja.

Brat Danil Smal ispred Vojnog suda Almatinskog garnizona u novembru 2023.

Konačno je 9. novembra 2023. Vojni sud Almatinskog garnizona doneo odluku da Danilovo regrutovanje nije sprovedeno u skladu sa zakonom. U odluci je stajalo sledeće: „[Danilovo] regrutovanje za vojsku, koje je protiv njegovih verskih uverenja, krši njegovo pravo na slobodu savesti i veroispovesti.“ Sud je takođe izdao naredbu da Danil bude pušten iz kasarne u kojoj je bio držan šest meseci.

Kratko nakon suđenja, vojne vlasti su uložile žalbu. Međutim, dana 16. aprila 2024, Vojni sud Republike Kazahstan, najviši vojni sud u toj zemlji, potvrdio je odluku nižeg suda. U ovoj odluci, koja je stupila na snagu 23. maja 2024, citiran je međunarodni zakon i Ustav Kazahstana, koji garantuju građanima pravo na prigovor savesti. Na sudu je nedvosmisleno rečeno: „Država ni u kom slučaju nema pravo da prisiljava nekog da ide protiv svoje savesti.“

Ovo je prvi put da sud u Kazahstanu prizna pravo na prigovor savesti na osnovu verskih uverenja. Brat Lev Gladišev, portparol Jehovinih svedoka u Kazahstanu, rekao je: „Veoma smo zahvalni što je sud priznao Danilovo zakonom zagarantovano pravo da odbije vojnu službu. Ova presuda je važan presedan kada je reč o zaštiti osnovnih ljudskih prava u Kazahstanu i Srednjoj Aziji“ (1. Timoteju 2:1, 2).